3. septembar 2024 11:19

Marina Milenković: Neophodno dostizanje republičkog proseka zarade za zaposlene u prosveti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marina Milenković: Neophodno dostizanje republičkog proseka zarade za zaposlene u prosveti

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Potpredsednica Sindikata obrazovanja Srbije Marina Milenković izjavila je danas da zahtev tog sindikata nije samo povećanje zarada nenastavnog i nastavnog osoblja, već da je to borba da se održi kvalitet nastave i spreči odliv nastavnog kadra.

Kako je navela za Tanjug, zahtevi sva četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti odnose se na dostizanje republičkog proseka, što je, prema njenim rečima, potpisano Protokolom.

"Garantovana zarada jednog nastavnika početnika bi trebalo da bude jednaka republičkoj prosečnoj plati u Srbiji, što ovakvom dinamikom povećanja zarada sigurno neće biti postignuto. Već decenijama unazad prosvetni radnici imaju mizerno niske plate, najniže u javnom sektoru", poručila je ona.

Iako je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović najavila povećanje plata u prosveti, Milenkovićeva kaže da na sastanku četiri reprezentativna sindikata i predstavnika Vlade Srbije nije bilo konkretnih ponuda, niti da je najavljeno koliko će to povećanje biti, istakavši da nije ispoštovan dogovor koji je potpisan Protokolom u oktorbu 2023. godine.

Milenkovićeva dodaje da se najavljeno povećanje zarada za januar sledeće godine odnosi samo na nastavnike što, smatra ona, nije dobro, jer je nenastavno osoblje na ivici egzistencije i plate su ispod minimalne zarade.

Na pitanje kakav je položaj univerzitetskih profesora i koje zahteve Sindikat obrazovanja Srbije ima prema Ministarstvu prosvete kada je reč o visokoškolskom obrazovanju, Milenkovićeva je napomenula da su asistentske plate na brojnim fakultetima daleko ispod prosečne zarade u Srbiji što, prema njenim rečima, dovodi do odliva nastavnog kadra, dok je nenastavni kadar do petog stepena često ispod minimalca i fakulteti moraju sami da doplaćuju do minimalne zarade.

"Odliv nastavnog kadra dovešće do toga mi nemamo nosioce nastavnog procesa, a time se urušava kvalitet. Zahtev sindikata obrazovanja Srbije nije samo povećanje zarada nenastavnog i nastavnog osoblja, to je borba da se održi kvalitet nastave, to je interes naših studenata, generacija koje dolaze", poručila je ona.