4. septembar 2024 13:24

RGZ-u prestižno priznanje na konferenciji Međunarodne asocijacije procenitelja

Izvor: TANJUG

podeli vest

RGZ-u prestižno priznanje na konferenciji Međunarodne asocijacije procenitelja

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da je dobio posebno priznanje za izuzetan doprinos međunarodnom radu i razvoju primene standarda u oblasti masovne procene vrednosti nepokretnosti.

Kako se navodi, to priznanje je RGZ dodeljeno na prestižnoj godišnjoj konferenciji Međunarodne asocijacije procenitelja (IAAO), koja je održana od 25. do 28. avgusta u Denveru, u SAD.

U saopštenju RGZ se ističe i da uprkos pokušajima određenih pojedinaca, koji u ime domaćih interesnih grupa i putem medija pokušavaju da ospore uspehe zavoda, međunarodna stručna javnost jasno prepoznaje i ceni rezultate i doprinos te institucije.

"Priznanja koja dolaze od strane institucija i organizacija širom sveta, kao što je IAAO, svedoče o tome da su standardi i metodologije koje RGZ primenjuje u skladu sa najvišim svetskim normama", navodi RGZ.

Dok, kako navode, domaći protivnici reformi pokušavaju da omalovaže ove rezultate, međunarodne institucije prepoznaju Srbiju kao regionalnog lidera u oblasti masovne procene vrednosti nepokretnosti, što dodatno potvrđuje odluka IAAO o osnivanju regionalnog ogranka za jugoistočnu Evropu baš u Srbiji".

Dodaje se da je priznanje uručila predsednica IAAO, Rebeka Malmkvist, koja je istakla da je ta asocijacija posvećena održavanju svoje misije kao globalne zajednice različitih stručnjaka za masovnu procenu vrednosti, koji predano rade na unapređenju fer, pravične i transparentne procene vrednosti nepokretnosti, upravljanju procenama i politici poreza na imovinu.

"IAAO prepoznaje da RGZ deli iste ideale i iskrenu posvećenost prema javnosti, te nam je velika čast da uspostavimo ovaj profesionalni odnos i radujemo se vrlo uticajnoj i smisaonoj budućnosti u daljoj saradnji", rekla je ona.

Delegaciju RGZ-a na konferenciji predstavljali su pomoćnik direktora Sektora za razvoj i inovacije, Darko Vučetić i rukovodilac Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti, Ivana Štrbac koji su, u ime institucije, primili značajno priznanje za doprinos RGZ-a.

Pored toga oni su zajedno sa članom IAAO Komiteta za istraživanja i standarde, Raselom Timjanom, održali prezentaciju o rezultatima rada RGZ-a u oblasti masovne procene vrednosti nepokretnosti, koja je, kako je saopšteno, izazvala veliko interesovanje i pohvale međunarodne stručne javnosti.

RGZ podseća da su IAAO standardi kvaliteta i metodologije izrade masovne procene vrednosti nepokretnosti uspešno primenjeni u Srbiji u okviru projekta "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji" koji Vlada Srbije sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom, a rezultati tih procena su javno i potpuno besplatno dostupni na veb portalu RGZ-a.

Do sada su objavljene procenjene vrednosti za stanove, garaže i stanove u kućama, dok RGZ redovno izrađuje indekse o kretanju cena stanova na kvartalnom nivou, u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama, doprinoseći transparentnosti i boljem razumevanju tržišta nekretnina u Srbiji.