4. septembar 2024 17:52

Redovna zamena kontingenta Vojske Srbije u mirovnoj operaciji na Sinaju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Redovna zamena kontingenta Vojske Srbije u mirovnoj operaciji na Sinaju

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD  - Pripadnici Vojske Srbije, koji su od marta ove godine bili angažovani u međunarodnoj mirovnoj operaciji na Sinajskom poluostrvu, vratili su se u Srbiju nakon uspešnog završetka učešća u misiji i predaje dužnosti novom kontingentu.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva odbrane, reč je o drugoj rotaciji inžinjerijske jedinice Vojske Srbije koja je učestvovala u ovoj misiji nezavisne mirovne organizacije "Međunarodne snage i posmatrači".

Oni su tokom svog angažovanja odgovorno i profesionalno izvršavali sve postavljene zadatke, čime su zavredeli najviše ocene i pohvale od strane komande međunarodnih snaga u ovoj misiji.

U zoni operacije su ih zamenili pripadnici treće rotacije inžinjerijske jedinice Vojske Srbije koji su, nakon primopredaje dužnosti, započeli svoje šestomesečno angažovanje na izvođenju inžinjerijskih i infrastrukturnih radova u kampu misije u južnom delu Sinajskog poluostrva.

Misija nezavisne mirovne organizacije "Međunarodne snage i posmatrači" je nastala u skladu sa sporazumom između Arapske Republike Egipat i Države Izrael 1981. godine, sa ciljem sprovođenja bezbednosnih odredaba Egipatsko-izraelskog sporazuma iz 1978. godine, a Vojska Srbije od jula prošle godine u misiji angažuje desetočlanu inžinjerijsku radnu grupu u sastavu američkog kontingenta.