7. septembar 2024 11:09

Dodik: Ovde smo da odamo poštu svim stradalima u Drugom svetskom ratu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SRNA

JASENOVAC - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se danas u Jasenovcu obeležava sećanje na Svete novomučenike jasenovačke i da je u ovom logoru u Drugom svetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba.

"To je pogrom, veliki logor u kojem je u Drugom svetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba, a u Jasenovcu je bilo ukupno 700.000 žrtava", rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je istakao da je Srpska pravoslavna crkva doprinela da se obeležava stradanje Svetih novomučenika jasenovačkih u spomen na srpske žrtve.

"Ovde sam da podržim, ne samo napore SPC, već i da odam poštu svim stradalim u Drugom svetskom ratu", rekao je Dodik.

Počela molitvena proslava u spomen na žrtve genocida NDH u Jasenovcu

U Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Spomen-području Jasenovac u organizaciji Eparhije pakračko-slavonske počela je molitvena proslava Svetih novomučenika jasenovačkih u spomen na žrtve genocida koje je NDH sprovela nad pripadnicima srpskog naroda u Drugom svetskom ratu na svojoj teritoriji.

Service Photo Gallery

Pomen služe njihova preosveštenstva episkop pakračko-slavonski Jovan, mileševski Atanasije, valjevski Isihije i zapadnoevropski Justin, prenosi Srna.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koja se održava uz sasluženje brojnih arhijereja Srpske pravoslavne i drugih pomesnih crkava, prisustvuju i ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić i brojni vernici.

Prisustvo današnjoj molitvenoj proslavi najavio je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, navodi Srna.