21. septembar 2024 22:10

Svečano dodeljene nagrade Fondacije "Braća Karić"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svečano dodeljene nagrade Fondacije "Braća Karić"

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Istaknutim stvaraocima, sportistima i umetnicima večeras su na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu svečano dodeljene nagrade Fondacije "Braća Karić".

Nagradu Fondacije za naučni i istraživački rad i tehnološke inovacije "Nikola Tesla" dobio je učenik Matematičke gimnazije Andrej Drobnjaković, za izuzetna postignuća u matematici, fizici, hemiji, inženjerstvu i bilogiji.

"Put svakog takmičara ispunjen je preprekama, sumnjom, porazima i pobedama. Ono što razlikuje uspešnog od neuspešnog je sposobnost da se suoči sa porazom, kao i da shvati da treba da nastavi dalje i da ne odustaje", izjavio je Drobnjaković.

Dodao je da je svaki uspeh nastao trudom, radom i uloženim vremenom, kao i da nauka svakome pomaže da bolje razume sebe i svet oko nas i da je zbog toga važno da se u nju i ulaže.

Nagradu za književnost dodeljena je Ljiljani Habjanović Đurović koja je istakla da vrednost jedne nagrade određuju dve stvari - spisak laureata i ugled darodavca.

"Za mene je velika čast što je moje ime pridodato onom spisku svih ljudi koji su u proteklih 27 godina primili nagradu ovu nagradu, jer i za svakoga od njih stoji značajno dela", navela je ona.

Istakla je da veruje u vrednosti marljivosti, porodične sloge, humanitarnog rada, odanosti Srpskoj pravoslovnoj crkvi, kao i čuvanju naše tradicije i kulture baštine.

"To su vrednosti o kojima pišem u svojim knjigama, za koje se zalažem u svom javnom govoru, a nadam se i trudim se i da živim po njima", kazala je Habjanović Đurović.

Fondacija je dodelila nagradu za kulturu i umetnost Lordanu Zafranoviću koji je istakao da mu je čast jer je u Narodnom pozorištu dobio nagradu, kako je rekao, u "hramu umetnosti Srbije".

"Na ovim daskama je prošlo mnogo vrhunskih umetnika koji su Srbiju smestili na mapu svetske umetnosti", napomenuo je reditelj.

Nakon Olimpijskih igara u Riju i osvojene srebrne medalje, srpski košarkaši osvojili su bronzanu medalju u Parizu, a u ime muške košarkaške reprezentacije, nagradu "Braća Karić" primio je selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić.

"Naš najveći uspeh je kako doći do cilja, a u tom procesu nailazimo na prepreke i probleme koje ne priznajemo. Oni su za nas izazovi i mi iz njih izvlačimo maksimume", rekao je Pešić i zahvalio Fondaciji i Srbiji što, kako je rekao, "prepoznaju naše uspehe".

Fondacija je dodelila nagradu za sport za 2023. Bogdanu Bogdanoviću koji tada nije mogao da prisustvuje ceremoniji i čestitala mu na ovogodišnjem odličju koje je osvojio u Parizu sa svojom ekipom saigrača.

Tekvondistkinji Aleksandri Perišić, koja je ove godine osvojila srebrnu medalju na OI u Parizu, dodeljena je nagrada za sport, kao i zlatnom dvojcu u streljaštvu Zorani Arunović i Damiru Mikecu.

U ime vaterpolo reprezentacije nagradu za sport primio je operativni direktor Vaterpolo saveza Srbije Đorđe Đorđević koji je poručio da je za njega čast što je po četvrti put dobio ovo prestižno priznanje.

Osvajaču bronzane medalje u bacanju čunja na Paraolimpijskim igrama u Parizu Željku Dimitrijeviću, Fondacija je po četvrti put uručila nagradu.

Fondacija je dodelila nagradu za vrhunska dostignuća u sportu Mitru Palikuću, a za najbolje stonoteniserke, paraolimpijke, nagrade su dobile Nada Matić i Borislava Perić Ranković, koja je ujedno i najtrofejnija jer je ove godine osvojila i srebrnu medalju u pojedinačnom takmičenju.

Nagrade se dodeljuje 27. put po redu, a u ime Fondacije večeras su ih uručili Dragomir Karić, Lazar i Kasija Lazarević.