22. septembar 2024 09:39

Magacini šabačkih stovarišta puni ogreva za predstojeću zimsku sezonu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Magacini šabačkih stovarišta puni ogreva za predstojeću zimsku sezonu

Foto: Tanjug

ŠABAC - Magacini šabačkih stovarišta puni su ogreva za predstojeću zimsku sezonu i sa prvim hladnim danima počela je i povećana prodaja.

Vlasnik stovarišta "Beli Prom“ iz Jevremovca kod Šapca, Dragoljub Stanojević kaže za Tanjug da su cene uglja ostale na nivou prošlogodišnjih, dok je kod peleta, u odnosu na prethodne godine, došlo do stabilizacije na tržištu, pa je sada jeftiniji.

Prema rečima Stanojevića, već od početka septembra počelo je interesovanje i nabavka uglja, a s prvim hladnim danima i povećana prodaja.

Cene su, kako navodi, ostale na nivou prošlogodišnjih, pa je ugalj iz rudnika Pljevlja od 18.000 do 20.000 dinara po toni, a iz dobojskog rudnika Stanari 16.000 dinara.

Stanojević je apelovao na građane da ugalj obezbede na vreme, pošto rudnik Stanari radi do 1. decembra, a i, kako navodi, ugalj je dosta kvalitetniji pre nego što krenu kiše i snežne padavine.

Što se tiče peleta, najtraženiji je briket.

Razlog je, ističe Stanojević, kalorijska moć jer jedna tona briketa menja tri metra drva. Briket košta 20 dinara po kilogramu, odnosno 20.000 dinara jedna tona.

Stanojević dodaje da je cena peleta 23 do 25 dinara po kilogramu, te da, bez obzira što je povećana potražnja, ima ga dovoljno na tržištu.

Drva se ne prodaju na stovarištima u šabačkom kraju, ali se u slobodnoj prodaji cene kreću od 5 do 6.000 dinara za metar, što sa prevozom iznosi 6 do 7.000, a to je za oko 30% jeftinije nego lane.