17. oktobar 2024 09:29

Ministarka Vujović uručila prvu GHG dozvolu Aerodromu Nikola Tesla

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Vujović uručila prvu GHG dozvolu Aerodromu Nikola Tesla

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL

BEOGRAD  - Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović uručila je danas generalnom direktoru beogradskog Aerodroma Nikola Tesla Šivoanu Remu prvu dozvolu za emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i tom prilikom je istakla da su ove dozvole put ka uspostavljanju sistema za praćenje, izveštavanje i verifikaciju ovih emisija, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ona je rekla da je cilj uspostavljanja takvog sistema da se ove emisije iz industrijskog sektora dugoročno smanje i da se ubrza dekarbonizacija privrede.

"Prvu izdatu dozvolu sam danas uručila direktoru beogradskog Aerodroma i time je počelo sprovođenje obaveze da industrijska postrojenja u Srbiji rade monitoring i izveštavanje o emisijama gasova sa efektom staklene bašte. Srbija je među prvim zemljama na Zapadnom Balkanu uspostavila sistem za praćenje, izveštavanje i verifikaciju ovih emisija u skladu sa Zakonom o klimatskim promenama i pratećim podzakonskim aktima. Aerodrom Nikola Tesla je prošao kroz proceduru, prvi je dobio dozvolu, a očekujem da će ostali slediti ovaj primer i da ćemo do kraja godine izdati dozvole za više od 100 operatera", rekla je Vujović.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa