23. oktobar 2024 14:43

Stašević Karličić: Srbija ima dobre rezultate u nadzoru bolničkih infekcija

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Rezultati Pete nacionalne studije prevalencije bolničkih infekcija i upotrebe antibiotika pokazuju da je stopa bolničkih infekcija tokom pandemije kovida, sa 4,4 porasla na svega 4,8 odsto, što nas svrstava u red zemalja koje imaju dobre rezultate u nadzoru bolničkih infekcija, rekla je danas državna sekretarka Ministarstva zdravlja Ivana Stašević Karličić.

Ona je otvarajući završnu konferenciju Pete nacionalne studije prevalencije bolničkih infekcija i upotrebe antibiotika koja je izvedena u 67 bolnica, a uključeno je 13.781 pacijenata koji su ispunjavali kriterijume rekla i da se Srbija ponosi svojom tradicijom sprovođenja nadzora nad zaraznim bolestima koje spadaju u bolničke infekcije.

"Od 1999. godine, zajedno sa tradicionalnim partnerima iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) radimo na tome, a sada i sa Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti. U okviru ovog projekta postižemo rezultate kojih se ne možemo stiditi", istakla je ona.

Intext service Video

Stašević Karličić dodaje da je Ministarstvo zdravlja još od 2015. godine kroz kampanju za Racionalnu upotrebu antibiotika i brojnim aktivnostima, posvećeno borbi protiv antimikrobne rezistencije kao globalne pretnje po javno zdravlje.

"Jako smo svesni da je ovo i indikator kvaliteta zdravstvenog sistema i naravno da ni te stvari nećemo prepustiti slučaju", naglasila je državna sekretarka.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji dr Fabio Skano poručio je na Završnoj konferenciji Pete nacionalne studije prevalencije bolničkih infekcija i upotrebe antibiotika, da su njegova specijalnost infekcije u jedinicama za transplantaciju, te da je zato ovoj temi izuzetno predan.

Intext service Video

"Veoma cenim 25 godina predanog rada Srbije u oblasti sprovođenja nadzora nad zaraznim bolestima koje spadaju u bolničke infekcije. Svetska zdravstvena organizacija želi da to iskustvo iskoristi i u drugim zemljama, jer je vaše iskustvo pričlično jedinstveno i to je dobro za državne institucije, ali i za sve vas, rukovodioce ustanova koje ovde predstavljate.

Cilj je da imamo nula infekcija, ne samo u jedinicama za transplantaciju, već svuda. Postoje stvari koje se u tom smislu mogu poboljšati, ali fokus uvek mora biti na ljudima. Dakle, da postoje ljudi koji su odgovorni za kontrolu i prevenciju infekcija", poručio je Skano.

Kada je reč o antimikrobnoj rezistenciji, Skano kaže da Srbija kao država ima dobru istoriju, jer su u proteklih deset godina sprovedeni konkretni koraci protiv toga.

"Antimikrobna rezistencija godišnje bude uzrok pet miliona smrti, a 63 odsto bolničkih infekcija izazvano je upravo zbog antimikrobske rezistencije", naveo je Skano.

Podrška Svetske banke reformskim procesima u zdravstvu koje vodi Ministarstvo zdravlja Republike Srbije traje u kontinuitetu dugi niz godina, poručio je stručnjak za zdravstvo u Svetskoj banci u Srbiji, dr Predrag Đukić.

"U proteklom periodu u oblasti kontrole bolničkih infekcija i racionalne upotrebe antibiotika iz sredstava projekata Ministarstva zdravlja, koji su finansirani iz zajmova Svetske banke realizovane su značajne aktivnosti.

Pored ove studije, sprovedena je i kampanja za Racionalnu upotrebu antibiotika, tokom koje je čak za trećinu smanjena upotreba antibiotika. Pored toga, sprovedene su i aktivnosti u vezi sa jačanjem mikrobioloških laboratorija u borbi protiv antimikrobne rezistencije, Kampanja za higijenu ruku, kao i prethodna IV Nacionalna studija prevalencije bolničkih infekcija iz 2017. godine", poručio je Đukić.

Intext service Video

Peta nacionalna studija prevalencije bolničkih infekcija i upotrebe antibiotika pokazala je da je svaki drugi pacijent koji se nalazio u bolnicama u toku izvođenja studije, primao bar jedan ili više antibiotika, rekla je dr Milica Bajčetić, klinički farmakolog i korespondent pri SZO za antibiotike.

Dr Bajčetić je za Tanjug rekla da je ta studija pokazala da je svaki drugi pacijent koji se nalazio u bolnicama u toku izvođenja studije primao bar jedan ili više antibiotika i ta prevalenca od 44,8 odsto se povećala u odnosu na 2017. godinu kada je rađena prethodna studija.

"Kada pogledamo u okviru Evrope, mi smo nešto iznad proseka, dakle nije to velika vrednost u odnosu na ostale države gde, takođe postoje velike razlike. Prevalenca u Mađarskoj je najniža, negde oko 20 odsto, a najviša je na Kipru 57 procenata. Studije nam koriste da napravimo plan za budući rad, a naš cilj pre svega je da smanjimo smrtnost kao posledicu antimikrobne rezistencije koja je izuzetno visoka ne samo kod nas, nego i u svetu", rekla je ona.

Napominje da se Srbija, kao i sve zemlje sveta, na neki način obavezala donošenjem političke Deklaracije u Ujedinjenim nacijama, da će se truditi da smanje smrtnost izazvanu antimikrobnom rezistencijom, bar za 10 odsto na godišnjem nivou.

"Svi rezultati koje smo dobili u studiji će nam pomoći da u budućem radu korigujemo sve one stvari koje nisu bile pravilne", poručila je dr Bajčetić.

Ova, kao i prethodna studija, izvedena je u okviru evropske studije u organizaciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Studija je izvedena u organizaciji Ministarstva zdravlja, Posebne radne grupe za izvođenje Pete nacionalne studije prevalencije bolničkih infekcija i potrošnje antibiotika u okviru evropske studije, a u saradnji sa Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje, u okviru projekta Ministarstva zdravlja „Hitan odgovor Republike Srbije na COVID-19”, koji se finansira iz kredita Svetske banke.