9. februar 2023 11:57

Potpukovnik Zoran Filipović: Velike koristi dobrovoljnog služenja vojnog roka

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Javni konkurs Ministarstva odbrane za dobrovoljno služenje vojnog roka biće na snazi tokom cele godine, a novčana primanja za one koji se prijave iznosiće oko 46.000 dinara, rekao je danas predstavnik tog ministarstva, potpukovnik Zoran Filipović.

Filipović je za Tanjug podsetio da je konkurs raspisan u oktobru prošle godine, te da se mogu prijaviti svi zainteresovani kandidati, oba pola, od 19 do 30 godina, koji imaju državljanstvo Srbije.

Intext service Video

"Najvažniji benefit je osposobljavanje za rukovanje sa naoružanjem i vojnom opremom onih koji su se prijavili za dobrovoljno služenje vojnog roka. Njima je tokom služenja obezbeđena odeća, ishrana, smeštaj i novčana primanja koja trenutno iznose oko 46.000 dinara", rekao je Filipović.

Potpukovnik je objasnio da se prijava može učiniti na tri načina.

"Prvi je u kasarni u mestu svog prebivališta, drugi putem e-uprave Srbije i treći na šalterima preduzeća Pošta Srbije", istakao je Filipović.

Dodaje da dobrovoljno služenje vojnog roka traje šest meseci u okviru garnizona Sombor, Valjevo i Leskovac.

"Nakon mesec i po dana osnovne obuke, shodno specijalnosti za koju su regrutovani, dobrovoljci se upućuju u centre za obuku specijalnosti koji se nalaze u Batajnici, Kruševcu, Požarevacu, Gornjem Milanovcu i Nišu. Posle tri meseca obuke oni se upućuju u jedinice Vojske Srbije gde pristupaju kolektivnoj obuci i uključuju se u život i rad jedinica. Obuka je interesantna, dinamična i zanimljiva", naveo je on.

Na pitanje koliko su devojke u Srbiji zainteresovane za prijavu, Filipović ističe da je procenat žena isti kao i prethodnih godina.

"Naravno da se mogu prijaviti i pripadnice lepšeg pola, procenat žena koji se prijavi je stabilan i on poslednjih par godina iznosi 20 odsto", zaključio je Filipović.