13. februar 2023 20:27

Nadbiskup Ladislav Nemet: Država gospodar sopstvene istorije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nadbiskup Ladislav Nemet: Država gospodar sopstvene istorije

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet predvodio je večeras u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu svečano misno slavlje povodom Dana državnosti Srbije.

Nemet je istakao da je država sama gospodar sopstvene istorije, a sa koje je pozvao sve "da se mole za dane mira i pravde za naš narod i ceo svet".

 

"Skoro 220 godina posle Prvog srpskog ustanka, kada su hrabri ljudi počeli da se bore za ovu našu današnju Srbiju, došli smo zajedno da zahvalimo Bogu za dar slobode, za dar mirnog suživota u jednoj državi koja ne zavisi od drugih osim u međunarodim odnosima, ali smo mi sami gosopadari naše istorije" naveo je nadbiskup Nemet.

Rekao je i da je cilj Srbije da svim stanovnicima, a i strancima koji žive po njenim zakonima, osigura pravo na miran i sređeni život, u miru i razumevanju.

"Država je pozvana da čuva sistem da bismo svi imali dostojan život, pristup obrazovanju, socijalnom sistemu i osiguranju, da jedni drugima pomažemo u solidarnosti", rekao je nadbiskup Nemet i dodao da "i mi građani moramo biti deo zajedničkog zadatka i kreativno tražiti načine za napredak društva, smanjenje siromaštva, za očuvanje zemlje jer uništavamo plodno tle, vazduh i vodu".

Nadbiskup je kazao i da ga srce boli kada putuje kroz Srbiju i vidi stotine divljih deponija.

"Danas živimo u miru ne treba dizati ustanak protiv okupatora, ali poželjna bi bila jedna revolucija protiv zagađivanja životne sredine i izrabljivanja mineralnih bogatstava", naglasio je nadbiskup.

Misnom slavlju prisustvovali su i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, vladika Stefan u ime patrijarha SPC, apostolski nuncije Svete Stolice Santo Ganđemi, predstavnici Ministarstva pravde i vojske, kao i brojni vernici.