3. mart 2023 16:14

UST: Tužioci i sudije pokazali da su dostojanstveni i pravi profesionalci

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/mrmohock, ilustracija

BEOGRAD, 3. marta (Tanjug) - Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) izrazilo je zadovoljstvo što su sudije i tužioci pokazali da su dostojanstveni i pravi profesionalci jer se nisu pridružili juče održanom protestu u Beogradu u znak podrške navodno oštećenim tužiteljkama.

Na taj način su pokazali da ne predstavljaju "sredstvo" kojom politički motivisani pojedinci i interesne grupe mogu lako da manipulišu, ocenjuje se u saopštenju UST.

Ovo Udruženje je sa druge strane začuđeno što su navodno oštećene zamenice VJT, dozvolile da njihova imena, likovi i dela budu korišćeni kao "zaštitna lica" političke kampanje na naslovnicama sa proklamacijama.

“Zaista izražavamo žaljenje da su koleginice dozvolile da se njihove zavidne dugogodišnje karijere u pravosuđu (zlo)upotrebe za tuđe ciljeve i da dozvole sebi da ih podržavaju na "protestnom skupu" građani sa ponižavajućim transparentom "Babe se biju za Srbiju". Bez obzira na različita opredeljenja, bez obzira na potencijalne razlike u određenim stavovima, pružamo punu podršku koleginicama Savović i Paunović i nudimo zaštitu od besprizornog iskorišćavanja i srozavanja povlačenjem njihovih imena”, navodi UST.

Takođe, dodaje UST, pokazalo se da ne postoji nikakva spontanost kao reakcija na navodni problem, jer su odmah u samo nekoliko dana, aktivirani svi resursi mehanizama političke propagande.

Sastav učesnika jučerašnjeg protesta, prema viđenju UST, potvrđuje da se radi o isključivo političkoj ideji, da se makar i pod parolom navodne zabrinutosti za samostalnost zamenica tužioca, pokuša sa rušenjem legitimno izabranih rukovodilaca državnih organa, a zapravo pokušaju da se ruši država preko nasilnog urušavanja institucija.

S obzirom da su većinu od nekoliko stotina okupljenih "zabrinutih" građana na protesu činili politički predstavnici određenih partija i pokreta, kao i određenih stranih ambasada, UST navodi da je jasno da sudije i tužioci nisu podlegli ovom “jeftinom triku”, već su i pokazali su da su dostojni i svesni svoje društvene uloge.

Кada bi sudije i tužioci stvarno mislili da se institucionalna pitanja rešavaju na ulicama, onda bi ova država imala daleko ozbiljniji problem, zaključilo je ovo strukovno udruženje.