3. mart 2023 20:07

Održan prvi koncert ansambla "Stanislav Binički" tokom britanske turneje

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Zajednički koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Gudačkog orkestra grofice od Veseksa održan je danas u londonskom Regent holu. Reč je o prvom od planirana dva koncerta tokom britanske turneje srpskog vojnog orkestra, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Muzičari dva renomirana ansambla ispunili su koncertni podijum veoma atraktivnom kombinacijom različitih uniformi i ukrstili melodije i ritmove muzike različitih žanrova i stilova iz svih krajeva sveta.

Service Photo Gallery

Nekoliko stotina posetilaca u dvorani imalo je prilike da čuje dela najvećih kompozitora klasične muzike, popularne hitove i filmsku muziku.

Koncert je otpočeo kompozicijom „Rojal Vinzdor“ Klajva Dženkinsa, a zatim su dvoranu ispunili zvuci Koncerta za dve violine i orkestar Johana Sebastijana Baha.

Solisti na violinama su bili kaplar Ketrin Dejvis i Uroš Kovandžić. Smenjivali su se, potom, zvuci Elgarove „Serenade“ za gudački orkestar, čuvene "La kumparsite", popularne muzike iz crtanih filmova, a posebnu pažnju izazvalo je zajedničko izvođenje muzike iz repertoara Ansambla "Binički".

Burnim aplauzima propraćena je Manjifikova "Marijana", "Milunkin valcer" Vladimira Tošića iz filma o Milunki Savić i "Tango" Gorana Bregovića.

Veoma zapažene solističke nastupe na klarinetu imali su major Duško Trnavac u kompoziciji „Stranac na obali“ Akera Bilka i major Duško Stamenković u atraktivnoj "Pastirskoj baladi" Božidara Bokija Miloševića.

Združenim orkestrom naizmenično su dirigovali potpukovnik Igor Mitrović i narednik Džon Braun.

Zadovoljna publika izmamila je „bis“, pa su muzičari zajedno izveli kolaž srpskih kompozicija "Srpski jug" u aranžmanu Andrije Todorovića.

Sledeći koncert planiran je za 6. mart u Gardijskoj kapeli Bakingemske palate od 19 časova po lokalnom vremenu, ističe se u saopštenju Ministarstva.