7. decembar 2022 13:52

SRBATOM: Samo nadležne institucije imaju tačne informacije o nivou zračenja

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/PamestaLV, ilustracija

BEOGRAD - Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) saopštio je danas da samo nadležne institucije imaju tačne i pravovremene informacije o nivou radioaktivnosti i da će ukoliko dođe do značajnih promena nivoa radioaktivnosti pravovremeno obavestiti javnost.

Kako navode, veliki broj netačnih informacija, senzacionalističkog karaktera, koje su od početka krize u Ukrajini, plasirane u sredstvima masovne komunikacije, dovode javnost u zabludu i mogu izazvati samo štetu.

Ističu da je Direktorat od početka ukrajinske krize, a u skladu sa svojim nadležnostima, povećao je stepen pripravnosti i aktivnosti, na praćenju nivoa radioaktivnosti u vazduhu na teritoriji Srbije.

Navode i da samo Direktorat i nadležne institucije imaju tačne i pravovremene informacije o nivou radioaktivnosti u Srbiji i Evropi kao i podatke o vanrednim događajima.

Direktor Direktorata Slađan Velinov napominje da je u cilju prevencije bilo kakvih dezinformacija veoma važno naglasiti da samoinicijativno sprovođenje mera bez izdatih uputstava može naneti veliku štetu.

"Od izuzetne je važnosti da građani znaju da jedine pravovremene informacije imamo mi i nadležne institucije, mi kao Direktorat i nadležne institucije u Srbiji", zaključuje Velinov.

Direktorat podseća da je u cilju sprečavanja dezinformacija izrađen kratak film kojim se predstavljaju kapaciteti Srbije za procenu sigurnosno-bezbednosne situacije u vezi sa nuklearnim i radiološkim rizicima, koji uključuju i nesreće na nuklearnim elektranama, praćenje situacije i donošenje odluka o merama zaštite stanovništva.