8. mart 2023 11:40

Slavko Dimović: Radioaktivni gromobrani opasni u zavisnosti od količine primljene doze

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/lightning rod, ilustracija

BEOGRAD - Glava gromobrana je deo gromobranske instalacije i opasna je onoliko koliko je osoba bila u kontaktu sa njom i koliku dozu zračenja je primila, rekao je danas pomoćnik direktora za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbednost Instituta Vinča dr Slavko Dimović.

On je u izjavi Tanjugu objasnio da je radioaktivni element, koji je juče pronađen na graničnom prelazu Bezdan u gepeku automobila, veličine nokta i da je deo reaktorskog gromobrana gde je radioaktivni izvor europijum.

Nivo radijacije detektovan na površini vozila bio je, kako je rekao, pet hiljada puta veći od prirodnog fona, ali, kako kaže, s obzirom na to da aktivnost opada sa kvadratom rastojanja, već na dva metra je bilo bezbedno.

"Nivo radijacije da bi bio opasan po ljude zavisi od prirode zračenja, od njegovog intenziteta, od dužine ekspozicije, ali u ovom slučaju bezdana, ovde je bilo opasnosti samo za onog ko je prenosio radioaktivni gromobran u prtljažniku, a koliku je on dozu primio ne možemo da znamo, pošto on nije nosio bilo kakvu vrstu dozimetra sa sobom. Nakon obavljenih medicinskih analiza, gde će se raditi mikronukleus generacije, možemo da ustanovimo da li je došlo do prekida DNK lanca, ali ne i o samom uzročniku, jer se mogu imati medicinske posledice i od drugih sinergetskih faktora. U ovom slučaju je on primio izvesnu dozu zračenja koja neće imati letalni efekat, ali da li će on kasnije imati neku vrstu oboljenja je jako teško predvideti" navodi Dimović.