9. mart 2023 15:53

Komandant štaba za vanredne situacije za opštinu Bečej: Nema razloga za paniku, očekujemo radove na sanaciji bunara

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEČEJ - Komandant štaba za vanredne situacije za opštinu Bečej Svetlana Vuletić izjavila je danas da nema razloga za paniku, da su preventivno evakuisani građani koji stanuju na udaljenosti od 30 metara od bušotine pošto bi svakog momenta trebalo da počnu radovi na sanaciji kvara.

"Došlo je do kvara na nadzornim instalacijama na bunaru i zabeleženo je prisustvo određenih gasova, ali ne u značajnim količinama opasnim po zdravlje" rekla je Vuletić.

Intext service Video

Nakon što je arteski bunar započeo aktivnost obavešteni su svi relevantni organi i ustanove, pripadnici sektora za vanredne situacije iz Novog Sada, policija, specijalne vatrogasne jedinice kao i sprecijalne jedinice NIS-a, rekla je Vuletić i dodala da su zahvaljući pomoći Pokrajinske vlade u najkraćem roku uspeli da pripreme jedinice NIS-a za rad.

Vuletić kaže da se očekuje da će se radovi obavljati 24 časa, a da će za dva do tri dana potpuno sanirati kvar.

Obližnja škola je dobila naredbu štaba za vanredne situacije da se ne može odvijati nastava, a vrtićke grupe iz blizine su raspoređene u druge predškolske objekte.

Iz razgovora sa stanovnicima Bečeja saznajemo da se slična stvar desila 2012. godine i da ih ovaj događaj podseća na tu nesreću i izaziva strah.

"Pre 10 godina se desilo slično i bilo je strašno, čulo se kao da vulkan huji i pojavio se sivi pesak" kaže jedna sagovornica iz Bečeja.

Objasnila je kako se tada metan uvukao u prostorije domova pa su bili iseljeni zbog bezbednosti na dva dana.