30. mart 2023 13:55

Institut za razvoj i inovacije predstavio mere koje ispravljaju "kaznu za materinstvo"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Institut za razvoj i inovacije predstavio mere koje ispravljaju "kaznu za materinstvo"

Foto: Shutterstock.com/Studio Romantic, ilustracija

BEOGRAD - Institut za razvoj i inovacije predstavio je predloge mera za olakšice na zarade žena posle porođaja, koje su danas predali premijerki Ani Brnabić.

Te mere bi, prema najboljim procenama, prema rečima direktora Insituta Nenada Jevtovića, do kraja godine mogle da budu implementirane, a sredstva za tu namenu budu u budžetu za 2024.

"Predlog mera koje je izradio Institut trebalo bi da ispravi kaznu za meterinstvo", rekao je Jevtović na promociji rezultata dvogodišnjeg rada Instituta na projektu „I mame imaju pravo!".

Prema njegovim rečima, Institut je pripremio mere ekonomske politike koje podrazumevaju subvenciju plata za majke nakon porođaja, a koje bi državu, prema finansijskoj projekciji, koštale oko 300 miliona evra u trećoj godini, kada u potpunosti zažive.

"Mera u prvoj godini podrazumeva 65 odsto subvencionisanja obaveznih doprinosa za zdravstveno i socijalno osiguranje, u drugoj 60, a tu trećoj 50 odsto", rekao je Jevtović.

Dodao je da su do predloga mera došli u razgovoru sa ključnim faktorima u državi i da su primenili najbolje evropske prakse.

Jevtović je izrazio uvrenje da je predlog koji su sačinili dobar, jer je multidimenzionalan, unapređuje položaj žena i na tržištu rada i njihovu finansijsku samostalnost, a samim tim smanjuje i verovatnoću nasilja.

Uz sve to, kako je naglasio, mera je ključna za depopulaciju kojom se Srbija suočava.

"Mera se odnosi na sve majke, a u Srbiji ih godišnje ima između 62.000 i 64.000, bez obzira da li su zaposlene, nezaposlene, neaktivne na tržištu rada ili su bile preduzetnice", rekao je on.

Jevtović je da su predsednici vlade predali čitav zakonski okvir i šta je potrebno menjati.

Prema njegovim rečima, vlada je sličnu meru koristila kada je rešavala položaj frilensera.

"Predlog je posebno zanimljiv za žene koje su bile nezaposlene pre trudnoće, jer postaju daleko atrkativnije za poslodavca i izvlačimo ih iz položaja neaktivnosti i nezaposlenosti", kazao je Jevtović.

Naveo je da je Institut sarađivao sa svim relevantnim faktorima, ministrom privrede, ministarkom za porodicu i demografiju, nevladinim organizacijama.

Kako kaže, finale treba da bude spremnost premijerke Ane Brnabić da se ovakva mera stavi na razmatranje Vlade i odobrenje Ministarstva finansija za sredstva koja je potrebno izdvojiti.