6. april 2023 20:54

Nadbiskup Santo Ganđemi: Sveta Stolica ostaje principijelna u stavovima o KiM

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

SUBOTICA  - Sveta Stolica ostaje principijelna u svojim stavovima kada je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti tzv Kosova, izjavio je danas u Subotici apostolski nuncije, ambasador Svete Stolice u Srbiji, nadbiskup Santo Ganđemi.

"Što se tiče politike Svete Stolice prema Srbiji, ona se nije menjala od susreta pape Franje i predsednika Vučića, iz 2019. godine. Sveta Stolica ostaje principijelna u svojim stavovima kada je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. Naravno da pratimo sve ono što se ovde dešava u dijalogu između dve strane i, takođe, kao vernici molimo za to da se nađe rešenje koje je prihvatljivo za obe strane, mir i stabilnost o kojoj sanjaju ovi narodi", kazao je novinarima apostolski nuncije Ganđemi.

Intext service Video

Ambasador Vatikana, kao papin predstavnik, naveo je da se za nuncije nekada govorilo da su oni papine oči, papine uši, a ponekad možda i papina usta.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se nadbiskupom Santom Ganđemijem, koji će u Subotici boraviti do nedelje.

Nadbiskup Ganđemi zahvalio se gradonačelniku Bakiću i njegovim saradnicima na vremenu i prilici da upozna ovaj grad, njegove potencijale, mogućnosti i aspiracije i pred medijima izneo svoje prve impresije o najsevernijem gradu u Srbiji.

"Kako upoznajem Suboticu, vidim tri primata ovog grada, a to su kulturni primat, dakle ovo je grad sa velikim kulturnim potencijalom, potom vidim turistički potencijal i dijaloški, što se tiče suživota različitih etničkih i verskih zajednica", kazao je Ganđemi.

Gradonačelnik Subotice i ambasador Svete Stolice u Srbiji su na sastanku u Zelenoj sali Gradske kuće razgovarali su o potencijalima Subotice i Palića, posvećenosti lokalne samouprave razvoju dobrih odnosa među ljudima različitih kultura i religija i saradnji sa Katoličkom crkvom, kao i o značaju očuvanja mira i stabilnosti, što je, kao je rekao Stevan Bakić, i glavna politika Republike Srbije.

"Dotičući se odnosa između naše zemlje i Svete Stolice, koji, podsetiću, datiraju od marta 1920. godine, složili smo se s ocenom da su bilateralni odnosi Srbije i Svete Stolice podignuti na mnogo veći nivo zvaničnom posetom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, Vatikanu u septembru 2019. godine. Iskoristiću i ovu priliku, kao što sam to učinio i u našem razgovoru, da nadbiskupu Ganđemiju u ime Grada Subotice i lično ime izrazim zahvalnost na principijelnom stavu Svete Stolice i po pitanju poštovanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti Republike Srbije, i po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na podršci koju pruža Srbiji u procesu evropskih integracija", istakao je gradonačelnik Bakić.

On je kazao da lokalna samouprava ima izuzetnu saradnju sa svim crkvama i verskim zajednicama u Subotici, da im godinama pomaže i da nastoji da podršku koju im pruža kontinuirano unapređuje putem javnih konkursa gde će dodeljivati sredstva za sufinansirati projekte crkava i verskih zajednica.

Podržavaće i programe dobrotvorne organizacije Katoličke crkve "Karitas" koja deluje u oblasti društveno humanitarnog rada.

Na kraju je dodao i da je izvesno da će Subotica podržavati i rad Biskupijske klasične gimnazije "Paulinum", kao i održavanje najznačajnijih manifestacija u koje je uključena Katolička crkva.

Kako je najavljeno u zvaničnom protokolu Subotičke biskupije, predstavnik Vatikana imaće niz aktivnosti u Subotici, a poslednja dva dana posete biće upriličena Vazmenim bdenjem u subota, 20 sati, odnosno Svetom misom koja će biti na dan Hristovog uskrsnuća od 10 časova.