8. april 2023 16:36

Obeležen Svetski dan Roma u Somboru

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SINIŠA KOPUNOVIĆ

SOMBOR - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ove godine po prvi put je započelo tradiciju obeležavanja nacionalnog praznika pripadnika romske nacionalne manjine, Svetski dan Roma nizom programa i aktivnosti održanih u Somboru.

"Romi su, iako najbrojnija manjinska zajednica u Evropi, i dalje najdiskriminisanija i najmarginalizovanija društvena grupa. Vlada Srbije posvećena je cilju unapređenja celokupnog položajaromske manjine u našoj zamlji. Pristupačnije školstvo, redovna zdravstvena zaštita i suzbijanje siromaštva kroz olakšano zapošljavanke su ciljevi kojima čitavo naše društvo treba da teži. Kada govorimo o diskriminaciji, moramo se setiti tragične sudbine dečaka Dušana Jovanovića ubijenog samo zato što je Rom, ili pak glumca Dragana Maksimovića žrtve nasilnika koji su mislili da je Rom i da zbog toga ne zaslužuje da živi. Ovi primeri, kao i mnogi drugi, na veliku žalost pokazuju da stereotipi o Romima još nisu iskorenjeni, a to moramo da promenimo", izjavila je Gordana Predić, specijalna savetnica potpredsednice Vlade Republike Srbije, predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarke kulture, Maje Gojković.

Service Photo Gallery

Kako je navela, na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost osnovana je nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova, kako bi svi mogli kroz zajednički rad i partnerstvo da doprinesemo boljem i kvalitetnijem životu naših sugrađana.

"Republika Srbija je poslednjig godina načinila iskorake na putu smanjenja jaza i poboljšanja položaja romske zajednice u našoj zemlji, time što je formirano Ministarstvo nadležno za ljudska i manjinska prava, unapređen je pravni okvir i ogranak Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu. Samo zajedno i ovakvim događajima možemo rušimo sve prepreke i predrasude, gradeći društvo tolerancije, razumevanja i jednakosti za svakog od nas." - objašnjava Predić.

Romi su po broju treća nacionalna zajednica u Republici Srbiji, ali ono što ih izdvaja je da su izuzetno teritorijalno disperzirana zajednica i da žive na teritorijama svih jedinica lokalne samouprave u našoj zemlji, a karakterišu ih i socijalno-ekonomsko-obrazovne, te oni još uvek imaju status ranjive, marginalizovane grupe u našem društvu, kazao je Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

"Posvećuje se velika pažnja unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne zajednice, njihovom uključivanju i integraciji u društvo, kroz partnerstvo sa institucijama i organizacijama romske nacionalne zajednice, u saradnji sa brojnim ministarstvima i jedinicama lokalnih samouprava. Naš cilj je postizanje ravnopravnosti i jednakih šansi, koji zahteva angažman zdravstvenog sistema, sistema socijalne zaštite i sistema koji obezbeđuje stanovanje, sektor obrazovanja i sektor antidiskriminazije i drugih. Prošle godine usvojena je nacionalna strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, za period od 2022. do 2030. godine, a pratećim Akcionim planom", rekao je Žigmanov.

On je naveo da je glavni cilj u tim dokumentima definisan kao unapređenje kvaliteta života Roma i Romkinja u Republici Srbiji uz uvažavanje ljudskih i manjinskih prava, zatim eliminacija diskriminacija i ciganizma kao oblika rasizma, te postizanje veće socijalne uključenosti Roma i Romkinja u svim segmentima društva.

"Očekujemo vrlo skoro da će se formirati novi saziv Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma kojim će predsedavati predsednica Vlade, Ana Brnabić, i čiji će članovi biti gotovo svi ministri u Vladi Srbije. Osnovna poruka današnjeg skupa, kada slavimo Svetski dan Roma, je da osvešćujemo činjenicu da je potrebno još raditi na rešavanju problema romske zajednice i da nam svima 8. april bude svaki dan, te da naša zalaganja i nastojanja budu da radimo ostvarivanju ravnopravnog statusa romske zajednice u Republici Srbiji", dodao je Žigmanov.

Po zvaničnoj statistici u Srbiji živi 147.604 Roma, čiji broj se značajno povećava, kazala je Nataša Tasić Knežević, narodna poslanica u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

Ona je kazala da Romi žive 15 do 20 godina kraće od proseka, oko šezdeset procenata Roma živi u nehigijenskim naseljima, žene Romkinje su u težem položaju nego muškarci, kao i to da prosečni životni vek Romkinje u Srbiji iznosi svega 48 godina, samo trećina Romkinja završi osnovnu školu, a od ukupnog broja nepismenih u okviru romske populacije su 75 odsto žene.

Prekid ili nemogućnost obrazovanja žene Romkinje vodi ka ranom braku ili trudnoći, a često su i žrtve trgovine ljudima, istakla je.

"Mislim da smo svi mi svesni o položaju u kojem se nalaze pripadnici romske nacionalne manjine. Mi kao narodni poslanici, često smo u prilici da se upoznamo sa problemima građana, a veoma često su to upravo Romi. Ove godine smo idući u susret Svetskom danu Roma imali zaista mnogo događaja koji su organizovani na nivou Vlade, Narodne skupštine, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i lokalnih samouprava. Posebno je značajno da radimo na tome da Romi u što većoj meri učestvuju u državnim organima na raznim nivoima vlasti i da na taj način kroz institucije doprinesu zaštiti prava Roma, svojim učešćem u donošenju odluka", istakla je Knežević.

Kako je navela, u izveštaju evropske komisije o Republici Srbiji za 2022. godinu, navodi se da su Romi i dalje nedovoljno zastupljeni u javnoj upravi, ukazuje se na probleme romskih naselja koji u značajnom procentu nemaju pristup ili imaju nedovoljan pristup vodi za piće, kanalizacionoj mreži i električnoj energiji.

"Vlada puno radi na kreiranju politike i afirmativnim merama, a Srbija se obavezala da će u okviru procesa proširenja Evropske unije, pojačati napore za potpunu ravnopravnost i inkluziju Roma i Romkinja u društvu u kojem živimo." - dodala je Tasić Knežević.

"Osmog aprila, 1971. godine, Romi su dobili svoju zastavu i himnu. U poslednjih deset godina vidimo očigledan napredak romske zajednice, pogotovo na polju obrazovanja koje je u stvari od izuzetnog značaja i povezuje i ostale oblasti u kojima je romska nacionalna manjina u Srbiji ugrožena." - istakao je Aleksandar Radulović, predsednik Izvršnog odbora Nacionalnih saveta romske nacionalne manjine

Položaj Roma postao jedan od pokazatelja stepena demokratizacije društva i željene ravnopravnosti, prema kojoj se dosledno krećemo. Pokrajinska vlada uz podsticajnu saradnjičku ulogu predstavnika Roma, pre svega Nacionalnog saveta romske naciinalne manjine i građanskih organizacija, prepoznaju potrebu da se glas romske zajednice čuje u ostvarivanju njihovih interesa i zalaže se za uključenje Roma u sve oblasti ovog života koji u Vojvodini delimo i društva koje svi zajedno stvaramo", kaže Slađana Bursać, zamenica pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice.

Pomoćnik gradonačelnika grada Sombora Branislav Svorcan rekao je da je taj grad ponosan na svoju multinacionalnu sredinu koju čine sugrađani dvadeset i jedne nacionalnosti.

"U našem gradu deluje Savet za međunacionalne odnose koju čine predstavnici Srba, Mađara, Hrvata i Roma, koji brine o ostvarivanju nacionalne ravnopravnosti i radi na unapređenu iste, svih nacionalnih manjina. Romska zajednica je prisutna u Somboru još od 16. veka, pre dvadeseta godina bilo je gotovo nemoguće videti bekog Roma u državnim institucijama, danas su oni uključeni u sve najvažnije lokalne skupštinske odbore i savete, kao i u radu komisija koje imenuje Grad.

Imamo sistematizovano radno mesto koordinatora za romska pitanja, a formiran je Tim za inkluziju Roma. Usvojili smo lokalni akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja i svake godine opredeljujemo sredstva u našem budžetu koja su usmetena za obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu Roma. Iz budžeta grada finanasiramo putne troškove srednjoškolcima, smeštaj i ishranu u domovima učenika, pomoć u nabavci medikamenata i lekova, podržavamo tehničko funkcionisanje kancelarije Saveza romskih nevladinih organizacija Zapadnobačkog okruga i pomažemo i nabavku građevinskog materijala najugroženijim", kazao je Svorcan.