8. april 2023 16:59

Vrnjačka Banja: Đorđe Milićević otvorio Prvu smotru folklora dijaspore za decu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/RADE BEGOVIĆ

VRNJAČKA BANJA - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, otvorio je danas u Vrnjačkoj Banji "Prvu smotru folklora dijaspore za decu“ na kojoj učestvuju mladi iz 30 kulturno-umetničkih društava.

"Folklor je stvar nasleđa, kulture i identiteta, nešto bez čega ne bismo znali ko smo bili i gde pripadamo... Svaki vaš korak satkan je od hrabrosti, čojstva, junaštva i slavne prošlosti. Svaka pesma je pesma u slavu junacima i želja da uvek imamo slobodu. Neka naša budućnost i veza matice i dijaspore bude sjedinjena pesmom, igrom, slogom i jedinstvom", poručio je ministar.

Milićević je istakao da su deca koja su danas na festivalu u Vrnjačkoj Banji, naši najbolji ambasadori u svetu.

"Naša misija je da im približimo maticu i da sve ono znanje i iskustvo koje steknu bilo gde u svetu primene u Srbiji. Da budemo most koji će otkloniti sve prepreke na njihovom putu povratka u svoju otadžbinu", poručio je ministar bez portfelja.

Tokom jula i avgusta ove godine 15.000 dece iz dijaspore će učestvovati u kampovima širom naše zemlje.

Ceo projekat finansiraće ministarstvo a sprovodiće lokalne samouprave.

Kampovi će biti na različite teme, od naučnih i ekoloških sadržaja, preko okupljanja kulturno-umetničkih društava, do sportskih kampova. Postoji veliko interesovanje od brojnih udruženja iz dijaspore za ovaj projekat.

"Našu decu iz celog sveta spojićemo sa decom u Srbiji, da se kroz igru i različite aktivnosti zbliže i druže", rekao je Milićević.

Prema njegovim rečima, odnosi sa dijsaporom nisu posao samo za jedno ministarstvo, već za veliki broj ministarstva i državnih institucija.

"Naša uloga je da Srbiju približimo dijaspori, dijasporu da približimo Srbiji i da napravimo dvosmeran kanal komunikacije da u svakom trenutku matica zna šta je potrebno dijaspori i dijaspora šta može da dobije u Srbiji. Želimo da sva naša deca koja su prva, druga ili treća generacija dijaspore znaju da su ovde uvek dobrodošli, kao i da građani Srbije znaju važnost povratka naših ljudi u Srbiju, bilo da govorimo o povremenom ili trajnom povratku", naglasio je ministar.

Pored letnjih kampova za decu, u junu u Beogradu će biti organizovano veliko okupljanje dijaspore, na kom će uzeti učešća sva relevantna udruženja koja okupljaju Srbe van Srbije.

Milićević je rekao da su ciljevi očuvanje našeg identiteta, kulturne i istorijske baštinu, jezika i pisma, povezivanje akademske zajednice, ali i osnaživanje i privredno povezivanje dijaspore sa maticom.

"Ideja je da na skupu u junu razmenimo ideje i krenemo u pravljenje dugoročne strategije koja će predstavljati temelj za izradu novog zakona o Srbima u dijaspori i regionu", najavio je ministar, kako se navodi u saopštenju.