10. april 2023 17:18

Kompanija AstraZeneka donirala dva nova inkubatora UKC Niš

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kompanija AstraZeneka donirala dva nova inkubatora UKC Niš

Foto: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

NIŠ - Kompanija AstraZeneka za Srbiju donirala je danas dva nova inkubatora Univerzitetskom Kliničkom centru Niš, a tim povodom direktor kompanije Aleksandar Tripković izjavio je da su deca najosetiljivi deo društva, zbog čega je naročito važno da postoje uslovi i podrška kada im je to najpotrebnije.

"Najosetiljivi deo društva su deca i zato je naročito važno da pružimo uslove i podršku u trenucima kada im je to najpotrebnije i da malim junacima omogućimo da tu prvu i najvažniju životnu bitku prebrode što lakše", rekao je Tripković.

 

On je objasnio da sa UKC Niš i udruženjem prevremeno rođene dece "Mali div" dugi niz godina imaju sjajnu saradnju i da mu je drago, što su kao kompanija prepoznali potrebu zajednice, i zajedno realizovali donaciju inkubatora UKC Niš koji brine o otprilike dva i po miliona ljudi u jugoistočnoj Srbiji.

Generalni direktor UKC Niš Zoran Perišić rekao je da na mestu gde godišnje dođe na svet 3.500 beba, potrebno je da svaka dobije adekvatnu negu i lečenje.

"Opreme nikad dosta, pogotovo ovako kvalitetne i visoko sofisticirane koja nam je na dnevnom nivou potrebna, jer smo mi referentni centar za sve južno od Beograda", rekao je Perišić.

Objasnio je da će ova dva aparata omogućiti da prevremeno rođene bebe dočekaju period pune težine i fizičke stabilnosti, da kada ih roditelji odvedu kući mogu biti sigurni da su deca bezbedna i dobro.

On se zahvalio kompaniji AstraZeneka što hoće da pomogne deci, onima koji čine našu državu lepšom, bogatijom i boljom.

Rukovodilac klinike za pedijatriju Jelena Vojinović rekla je da se u Nišu rodi oko 3.500 beba godišnje, ali da oko 500 beba bude prevremeno rođeno.

"Borimo se da dobijemo što više opreme. Spram okolnosti, zadovoljni smo stopom preživljavanja dece" rekla je Vojinović.

Dodala je da od pre pet godina UKC Niš više nema mogućnost da upućuje pacijente na Institut za neonatologiju u Beogradu tako da se sve prevremeno rođene bebe u jugoistočnoj Srbiji dolaze kod njih.

Predsednica udruženja prevremeno rođene dece "Mali div" Vera Bikicki Ivezić izjavila je da je najvažnije da postoji poverenje u zdravstvene ustanove, i dodala da su uz dugogodišnju saradnju, ostvarili ovako divan projekat.