11. april 2023 14:35

Đorđe Milićević: Neophodna je izrada baze podataka o dijaspori

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević posetio je danas Petrovac na Mlavi, koji je jedna od opština sa procentualno najvećom dijasporom u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Tom prilikom Milićević je ukazao na neophodnost izrade baze podataka o dijaspori, koju trenutno u Srbiji ima samo jedna lokalna samouprava, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Milićević je, u razgovoru sa predsednikom opštine Duškom Nedinićem, narodnom poslanicom Natašom Ivanović, rukovodstvom opštine i predstavnicima dijaspore, istakao da je cilj sastanaka sa čelnicima lokalnih samopurava širom Srbije da se zajednički radi na uspostavljanju odnosa sa dijasporom koji bi bio stimulativan za razvoj opštine, ali i za značajniji povratak naših iz rasejanja u mesta odakle potiču.

Ministar je najavio je da će u prvoj polovini juna u Beogradu biti organizovan skup svih udruženja dijaspore, na kome će u različitim panelima biti uključeni i resorni ministri koji će odgovarati na sva pitanja predstavnika dijaspore.

"Želimo da umrežimo naše privrednike iz rasejanja, da ih povežemo sa lokalnim samoupravama i da im ponudimo projekte u koje će poželeti da ulažu", rekao je Milićević.

Pozvao je opštinu Petrovac na Mlavi da učestvuje u projektu letnjih kampova za mlade od 12 do 18 godina u kojima će tokom jula i avgusta boraviti više od 15.000 mališana iz dijaspore.

Naglasio je da je važno da pomognemo da deca koja su druga ili treća generacija u dijaspori uče srpski jezik, da se uspoznaju sa istorijom i kulturom i da kroz druženje sa vršnjacima u Srbiji još više zavole otadžbinu i da požele da se vrate da žive u njoj.