11. decembar 2022 17:13

Margareta Smiljanić ponovo izabrana za predsenicu SKONUS-a

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) izabrala je danas novo rukovodstvo i članove organa, a ponovo izabrana predsednica te organizacije Margareta Smiljanić poručila je da će prva akcija biti prikupljanje novogodišnjih paketića za decu sa Kosova i Metohije, koji će im biti uručeni uoči Srpske nove godine.

Smiljanić, koja je bila predsednica SKONUS-a i u prethodnom mandatu, poručila je posle reizbora da će se u novom mandatu baviti i pitanjima starih studenata, jer, kako je navela, taj problem još nije zvanično i trajno rešen.

Intext service Video

"Sa njima ćemo imati pregovre pre same izmene Zakona o visokom obrazovanju i uputićemo nekoliko predloga za izmenu tog zakona, a fokus mora da nam bude na implementaciji Zakona o studenstkom organozovanju na svim visokoškolskim ustanovama ", rekla je Smiljanić.

Dodala je da je najveći uspeh ove organizacije u prethodnom mandatu bio usvajanje Zakona o studentskom organizovanju na koji se čeklo 15 godina, što je pojačalo ulogu studenata, kao i veliki broj akcija koji su sprovodili studentski parlamenti i ova organizacija, a među kojima su najponosniji na akciju obezbeđivanja preko 4.200 novogodišnjih paketića za decu na Kosovu i Metohiji.

Intext service Video

Ministar prosvete Branko Ružić istakao je, u obraćanju stuidentima na sednici SKONUS-a, da veruje da će i u ovom sastavu imati dobru saradnju kao i u prethodnom sa Ministartvom prosvete, naglašavajući da su vrata te institucije "širom otvorena za studente".

Dodao je da je zapravo njihov najveći doprinos u tome što je konačno posle 15 godina usvojen Zakon o studenskom organozovanju u Narodnoj skipštini.

Intext service Video

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić kazao je pre početka sednice da se ovaj saziv SKONUS-a bira prvi put po novom zakonu i da je to prilika da studenti iskažu svoje ideje i vizije o raznim temama.

"Imali smo izuzetnu saradnju sa prethodnim sazivom SKONUS-a, studenti su pokazali veliki stepen odgovornosti u oblastima koje se tiču obrazovanja i naučnih projekata, ali i humanitarnog rada i sportskih aktivnosti. Nadam se da ćemo tako nastaviti i u ovom sazivu", rekao je Đokić.

Intext service Video

Predsednik Studenskog parlamenta Univerziteta u Kragujevcu Ognjen Obradović kazao je da su studenti jedinstveni i da će nastaviti da se bave pitanjima studenata.

"Ono što je jedan od naših najvećih uspeha, to je da smo uspeli da se izborimo da Kosovo ne uđe kao članica u Evropsku studensku uniju", rekao je Obradović i dodao da će nastaviti da se bore za integritet svojih kolega na KiM.

Predsednik Studenskog parlamenta Univerziteta u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici kazao je da je svaki univerzitet u Srbiji imao određene akcije, ali da je za njega najvažnija skupljanje paketića za decu sa Kosmeta i da mu je drago što kolege studenti širom Srbije učestvuju u toj akciji.

Service Photo Gallery

Dodao je da su planovi za naredni period, pre svega, podizanje studenskog standarda na još veći nivo.

Predsednik Studenskog parlamenta Univerzieteta u Novom Sadu Stefan Radin kazao je da je u prethodnom mandatu bio potpredsednik SKONUS zadužen za životnu sredinu i da su saradnji sa resornim ministarstvom i Ministartstvom prosvete urađeni mnogu važni projekti, te da očekuje da će i novi saziv organizacije nastaviti rad u tom pravcu.

Na Konstitutivnoj sednici osmog saziva SKONUS-a izabrano je novo rukovodstvo. Pored predsednice Smiljanić, za njenog zamenika izabran je Marko Starević, kao i novi sekretar organizacije, ali i članovi ostalih organa ove stidentske organizacije.

Sednici SKONUS-a prisutvovali su i ministar prosvete Branko Ružić, kao i rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić.