19. april 2023 16:20

Maja Ercegovac: Kroz ekspertska predavanja biće predstavljeni izazovi u grudnoj hirurgiji

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktora Klinike za grudnu hirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Srbije Maja Ercegovac izjavila je danas, povodom održavanja "Trećeg zajedničkog sastanka torakalnih anesteziologa i hirurga Jugoistočne Evrope" koji se održava u Beogradu, da je cilj predavanja da se kroz ekspertska izlaganja predstave trenutni izazovi u grudnoj hirurgiji i grudnoj anesteziji.

Ona je za Tanjug rekla da će na predavanjima biti nekoliko tematskih celina.

Intext service Video

"Jedno su ekspertska predavanja, znači predavanja na temu onoga što je trenutni izazov u grudnoj hirurgiji i grudnoj anesteziji, promena paradigme u torakalnoj anesteziji, predavanje na temu onoga o čemu se priča i šta se radi u svetu", rekla je Ercegovac.

Ona je dodala da će se na predavanjima diskutovati o hirurškoj intervenciji bez intubacije kao i da će biti održana ekspertska predavanja na temu minimalne invazivne hirurgije ograničenih resekcija u kontekstu novih ciljnih terapija, imunoterapija, kao i molekulanih terapija.

Kako je navela Ercegovac, skup će biti prilika i da se razmene regionalna iskustva sa kolegama iz Slovenije, Hrvatske, Grčke, Rumunije, Bugarske, Republike Srpske i Crne Gore.

Intext service Video

Prema njenim rečima, postoje neke specifičnosti unutar regiona, kao i razlike, zbog čega je dobro razmenjivati iskustva, a sve u cilju unapređenja rada grudne hirurgije i anestezije.

Ercegovac je rekla da će uporedo sa "Trećim zajedničkim sastanakom torakalnih anesteziologa i hirurga Jugoistočne Evrope" biti održan i sastanak Udruženja endoksopskih hirurga Srbije i da će to biti prilika da se sastane dosta eminentnih eksperata, kao i da mladi hirurzi prikupe nova znanja.

Ona je zaključila da se sastanak održava u godini kada Klinika za grudnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije obeležava 90 godina od svog osnivanja.