19. april 2023 16:20

Maja Ercegovac: Kroz ekspertska predavanja biće predstavljeni izazovi u grudnoj hirurgiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Ercegovac: Kroz ekspertska predavanja biće predstavljeni izazovi u grudnoj hirurgiji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktora Klinike za grudnu hirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Srbije Maja Ercegovac izjavila je danas, povodom održavanja "Trećeg zajedničkog sastanka torakalnih anesteziologa i hirurga Jugoistočne Evrope" koji se održava u Beogradu, da je cilj predavanja da se kroz ekspertska izlaganja predstave trenutni izazovi u grudnoj hirurgiji i grudnoj anesteziji.

Ona je za Tanjug rekla da će na predavanjima biti nekoliko tematskih celina.

 

"Jedno su ekspertska predavanja, znači predavanja na temu onoga što je trenutni izazov u grudnoj hirurgiji i grudnoj anesteziji, promena paradigme u torakalnoj anesteziji, predavanje na temu onoga o čemu se priča i šta se radi u svetu", rekla je Ercegovac.

Ona je dodala da će se na predavanjima diskutovati o hirurškoj intervenciji bez intubacije kao i da će biti održana ekspertska predavanja na temu minimalne invazivne hirurgije ograničenih resekcija u kontekstu novih ciljnih terapija, imunoterapija, kao i molekulanih terapija.

Kako je navela Ercegovac, skup će biti prilika i da se razmene regionalna iskustva sa kolegama iz Slovenije, Hrvatske, Grčke, Rumunije, Bugarske, Republike Srpske i Crne Gore.

 

Prema njenim rečima, postoje neke specifičnosti unutar regiona, kao i razlike, zbog čega je dobro razmenjivati iskustva, a sve u cilju unapređenja rada grudne hirurgije i anestezije.

Ercegovac je rekla da će uporedo sa "Trećim zajedničkim sastanakom torakalnih anesteziologa i hirurga Jugoistočne Evrope" biti održan i sastanak Udruženja endoksopskih hirurga Srbije i da će to biti prilika da se sastane dosta eminentnih eksperata, kao i da mladi hirurzi prikupe nova znanja.

Ona je zaključila da se sastanak održava u godini kada Klinika za grudnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije obeležava 90 godina od svog osnivanja.