20. april 2023 15:35

Gordana Božilović Petrović: Ako oba roditelja imaju roditeljsko pravo, nije potrebna dozvola da dete napusti zemlju

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Advokat Gordana Božilović Petrović rekla je danas da ako oba roditelja imaju roditeljsko pravo, bez obzira na njihov status, nije potrebna nikakva dozvola da dete izađe iz zemlje sa jednim od roditelja.

Ona je to rekla za Tanjug, a povodom slučaja oca koji je dete odveo u inostranstvo bez saglasnosti majke deteta sa kojom je u procesu razvoda, i dodala da je dozvola potrebna samo u slučaju ako jedan roditelj vrši roditeljsko pravo, a drugi ne, jer onda on mora da odobri dozvolu drugom roditelju sa kojim bi dete otišlo na letovanje, zimovanje ili neki sličan put.

Intext service Video

Ističe da u Srbiji postoji krivično delo oduzimanja maloletnog lica koje je kažnjivo u nekom svom osnovnom obliku novčanom kaznom i zatvorom do dve godine,a u nekim ozbiljnijim oblicima se povećava kazna zatvora koja ide i do pet godina.

"Postupak je na tom međunarodnom nivou koji se odvija preko Ministarstva pravde koji se obraća odgovarajućem ministarstvu te zemlje gde je dete odvedeno", objasnila je ona.

Petrovićeva kaže da je to onda jedan hitan postupak regulisan Haškom konvencijom iz 1980. godine i Evropskom konvencijom, koje predviđaju taj postupak, šta se dešava u tim slučajevima, koji uslovi treba da se ispune i kako da se vrate deca.

Haška konvencija, kako navodi, obuhvata sve što je potrebno kako bi se dete vratilo, na prvom mestu je hitno postupanje.

"Kada se podnosi našem Ministarstvu zahtev da se dete vrati ili da se odredi tačno viđanje sa roditeljem, potrebno je da se dostave odgovarajuća dokumenta koja su predviđena, a to su da se utvrdi da je dete zaista živelo na teritoriji Srbije, izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih za roditelje, potvrda da je dete ovde išlo u školu ili obdanište, zdravstveni karton", rekla je ona.

Prema njenim rečima, pretpostavlja se da će epilog biti pozitivan jer je to konvencija koja obavezuje sve zemlje na takvo postupanje.