20. april 2023 17:07

Srbi sa KiM - izolacija pasošima

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

GRAČANICA - Kada je Srbija dobila viznu liberalizaciju 2009. godine, njeni građani na Kosovu i Metohiji nisu mogli da koriste sve privilegije putovanja bez viza.

Oni su dobili drugačije pasoše, koje i sada poseduju, sa kojima bez vize mogu jedino u Albaniju, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Tursku, države u kojima se od skoro može i samo sa ličnim kartama.

Građani Srbije sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, izuzeti su od bezviznog režima još prilikom dodele mape puta za viznu liberalizaciju, jer je Evropska unija to zahtevala od srpske vlade, zbog, kako su tada navodili, straha od ilegalne migracije i zbog toga što srpska policija ne može da garantuje tačnost podataka u njima.

Milena Zdravković iz Lapljeg Sela ima pasoš koji izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije, a on se razlikuje od pasoša koji imaju Srbi sa prebivalištem u centralnoj Srbiji.

Intext service Video

Ona je jedna od mnogih kojima je uskraćen pasoš sa bezviznim režimom.

"To pravo mi je uskraćeno. Neko ga je uskratio. Ko stoji iza toga, ne znam. Ta Evropska unija, koja se toliko zalaže za ta prava u procesu, i u svetu, i u 21. veku gde čitav svet hrli ka globalizaciji, nas Srbe sa Kosova i Metohije neko stavlja u izolaciju konstantno", ističe Zdravkovićeva.

Srba sa Kosova i Metohije, ako žele u zemlje šengen zone, čeka duga procedura za dobijanje viza.

"Kada odlučim da otputujem negde, moram da odem u ambasadu koja se opet nalazi u Beogradu, dakle, da potrošim još dodatni radni dan da bih aplicirala za vizu. Što znači najmanje tri dana kako bih uopšte došla da predam za vizu. Da li će biti odobrena, ne zna se. Da li možda moram da odem na dodatni razgovor za vizu i to je upitno", priča Zdravkovićeva.

Da izbegnu redove za dobijanja viza, Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji mogu da prijave prebivalište i u centralnoj Srbiji, ali ih tamo čeka provera policije da zaista i žive na toj adresi. Drugo rešenje je da uzmu kosovske pasoše za koje će vizna liberalizacija stupiti na snagu 1. januara 2024.

"Postoji i ta, da kažem, grupa ljudi koji ni slučajno ne želi da uzme ovaj kosovski pasoš, a sa druge strane, ne mogu da u Srbiji dobiju bilo koji drugi osim pasoša koordinacione uprave i oni su možda u nekom najgorem položaju. Ili će biti primorani da uzmu kosovski pasoš, ne bi li mogli da putuju normalno i bez vize, ili će morati da se ponovo naoružaju strpljenjem i nadaju se da konačno Evropska unija, napravi neki dogovor sa Vladom Republike Srbije", rekao je za Tanjug Ivan Nikolić iz nevladine organizacije "Komunikacija za razvoj društva".

Intext service Video

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 13. aprila u Raški da se nada da će se do kraja godine rešiti taj problem koji imaju srpski građani na Kosovu i Metohiji.

S druge strane, iz privremenih institucija u Prištini poručuju Srbima da uzmu kosovske pasoše u kojima je kao državljanstvo navede no "Kosovar".