24. april 2023 15:42

Novinar Jakša Šćekić: Međunarodna zajednica ne priznaje bojkot kao sredstvo političke borbe

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Međunarodna zajednica ne priznaje bojkot kao sredstvo političke borbe, što znači da, formalno-pravno, četiri opštine na severu Kosova su dobile albanske predsednike, rekao je danas za Tanjug novinar Jakša Ščekić.

Smatra da su izbori zapravo jedan uvod u raspravu oko Zajednice srpskih opština, koja će, kako kaže, biti glavna tema 2. maja na sastanku Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, i dodaje da je to zapravo strateško pozicioniranje Prištine u odnosu na zadatak koji ona mora da ispui, a to je formiranje ZSO.

Intext service Video

"Ja mislim da ovi izbori ne znače ništa, niti su korak ka stabilizaciji, što je i logično jer je učestvovalo svega tri zarez nešto posto upisanih birača, ali nisu ni korak ka destabilizaciji. Jednostvano to je jedna epizoda u rešavanju odnosa između Beograda i Prištine, koja neće imati neki veliki značaj, ni pozitivan ni negativan i služiće samo za unutrašnju potrebu Beograda i unutrašnju potrebu Prištine" objasnio je on.

Ščekić napominje da sudbina ZSO zavisi od Vašingtona, jer je Vašington taj koji je rekao da se ona mora formirati sa ili bez Kurtija, ali ističe da ono o čemu bi trebalo da se raspravlja u Srbiji jeste šta je korak nakon njenog formiranja.

"Ja ne mogu da shvatim ili se možda ne zna, zašto Beograd nije izašao sa predlogom statuta ZSO, nego čeka da to neko drugi uradi" rekao je on u izjavi za Tanjug.