26. april 2023 19:55

Zavod za intelektualnu svojinu Srbije obeležio Svetski dan intelektualne svojine

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Zavod za intelektualnu svojinu Srbije obeležio je Svetski dan intelektualne svojine programom “Žene i intelektualna svojina: ubrzanje inovacija i kreativnosti”, uz ocenu da bi na korist svih bilo potrebno da se žene ohrabre da koriste sistem inlelektualne svojine, koji je, kako je naveo pomoćnik ministra za nauku, inovacije i tehnološki razvoj Vladimir Radovanović od ogromne važnosti i za startape i spinofove.

Pomoćnik ministra Radovanović ocenio je na svečanosti da je intelektualna svojina vrlo važan resurs koji utiče na ekonomsku snagu i konkurentsku poziciju kompanija na tržištu.

Intext service Video

"Kroz zaštitu proizvoda intelektualnog rada, uvećava se vrednost i konkurentnost privrednog društva. Dobar sistem upravljanja intelektualnom svojinom od velike je važnosti, posebno za startape i spinofove kao nova privredna društva. Imajući u vidu da se radi o ključnom resursu savremenih preduzeća u eri ekonomije zasnovane na znanju, koja su u ulozi stvaraoca, ali i korisnika svoje i tuđe svojine, od posebne je važnosti problematika korišćenja intelektualne svojine u komercijalne i konkurentske svrhe”, rekao je on.

Direktor Zavoda Vladimir Marić naveo je da profesionalne kompetencije i moralne vrednosti moraju biti jedini uslov za zapošljavanje.

"Ovaj ideal, koji važi danas jednako kao što je vredeo i nekad, prema mom uverenju daleko nadilazi pitanje položaja i uloge žena u jednom društvu. Ovaj ideal predstavlja jedan od temelja društvene pravde i u suštini je prožet pravičnošću i čovekoljubljem u univerzalnom smislu reči.", rekao je direktor Zavoda koji u 2023. godinu slavi doprinos žena koje su generacijama oblikovale svet svojom genijalnošću i kreativnošću.

"Mali broj žena, iako čine polovinu svetske populacije, koristi sistem intelektualne svojine. Zato je potrebno ohrabriti žene da koriste sistem intelektualne svojine, da zaštite i dodaju vrednost rezultatima svoga rada, jer su svi na dobitku tim ogromnim potencijalom talenta", navodi se u saopštenju Zavoda.

Slavica Ćirić iz Zanatske zadruge „Damsko srce“, korisnik oznake geografskog porekla „Pirotski ćilim“ podsetila da je Pirotski ćilim 2002. godine zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu, kao oznaka geografskog porekla.

Na kraju skupa dodeljene su zahvalnice Zavoda za intelektualnu svojinu, u čijem se saopštenju navodi da u 2023. godini, kampanja Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) daje mogućnost da se proslave sve talentovane žene širom sveta i promoviše razvoj ekosistema intelektualne svojine koji će biti sveobuhvatniji i raznolikiji, sa ciljem da se ubrza dolaženje do inovacija, kreativnih rezultata i napredak poslovanja u korist svih.