1. maj 2023 11:03

Ministarstvo predstavilo najnoviji broj magazina "Odbrana" posvećen Danu Vojske Srbije

Izvor: TANJUG

Foto: MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE, promo

BEOGRAD - Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je najnoviji broj magazina "Odbrana" posvećen Danu Vojske Srbije, kao i da je prvi deo časopisa posvećen prikazu sposobnosti Vojske na batajničkom aerodromu pod simboličkim nazivom "Granit 2023".

Kako se navodi, zajednički utisak mnogobrojnih posetilaca nakon izuzetno bogatog i atraktivnog programa bio je da je Vojska Srbije svakim danom sve snažnija, a da je prikazano 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i 60 vazduhoplova, od kojih su mnogi domaće proizvodnje.

Ovogodišnje obeležavanje Dana Vojske Srbije počelo je dodelom priznanja za najbolje naučne radove u oblasti odbrane, a među dobitnicima o kojima se piše u magazinu su pukovnik Ivan Pokrajac iz VTI-a i Milica Rajović sa VMA.

"Kada vojska izađe na 'teren' da pokaže šta ume, zna i može, u svaki njen pokret ugrađeni su sati, dani i godine obuke. Izabrali smo da u broju posvećenom Danu Vojske Srbije pišemo o Centru za obuku Kopnene vojske u Požarevcu. Kako je Garda 'lice Vojske Srbije', a njena istorija sa najdužom tradicijom, posetili smo ih da u susret njihovom danu vidimo kojim koracima danas korača elitni plavi stroj. Istovremeno, u rubrici Istorija podsetili smo se istorijata Garde", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da je u prazničnom broju Arsenal obogaćen snajperskim puškama domaće proizvodnje.

"Tekstom o izložbi Vojnog muzeja povodom Dana Vojske Srbije 'Vojne zastave kod Srba od Prvog srpskog ustanka do kraja Prvog svetskog rata' podsećamo na znamenja časti i slave - vernost vojnoj zastavi je sveta dužnost svakog vojnika. U rubrici Globalno pišemo o vodi, jer pristup i kontrola vodnih resursa mogu biti ozbiljan izvor konflikata među nacijama, sa potencijalom do nivoa ratovanja", navelo je Ministarstvo.

Ističe se i da je odeljenje za vojnu istoriju Instituta za strategijska istraživanja u saradnji sa Katedrom društvenih nauka Vojne akademije organizovalo 5. aprila okrugli sto "JNA i izazovi vojnog profesionalizma" u okviru naučnoistraživačkog projekta "Razvoj profesionalne vojne organizacije u Srbiji 1804–1990: iskustva i pouke", kao i da se stavovi učesnika tog skupa prenose u rubrici Povodi.

"Ljudi - obučeni, obrazovani, inovativni, moralno i duhovno svesni i spremni da nose uniformu - okosnica su čvrstine i snage Vojske. O njima pišemo u svakom broju 'Odbrane', a u prazničnom pogotovo. Donosimo tekst o najbezbednijim vozačima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za prošlu godinu; predstavljamo pukovnika u penziji Željka Obradovića, dugogodišnjeg komandanta Prvog centra za obuku u Somboru, a sada predsednika Organizacije rezervnih vojnih starešina Vojvodine. Svoja iskustva iz mirovnih misija prenose nam potpukovnik dr Branko Savić iz Vazduhoplovnomedicinskog instituta i zastavnik prve klase Dragiša Matić iz Centra za obuku RV i PVO Komande za obuku", navodi Ministarstvo.

U najnovijem broju se podseća i na zastavnika prve klase u penziji Miroljuba Janićijevića, iskusnog padobranaca, koji je nastradao na uzletištu Koritnjak iznad Niške Banje tokom aktivnih priprema za takmičarsku sezonu u paraglajdingu i padobranstvu.