3. maj 2023 15:46

Žarko Popović: Bilo je pitanje dana kada će se ovakvo zlo desiti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žarko Popović: Bilo je pitanje dana kada će se ovakvo zlo desiti

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Bilo je pitanje kada će se ovako zlo desiti, rekao je danas bivši šef Odseka za krvne delikte Žarko Popović, povodom smrtonosne pucnjave u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

"Sve ide iz kuće i od roditelja, škola daje obrazovnu, a kuća vaspitnu komponentu. Mnogo stvari je propušteno u poslednjih nekoliko meseci, bilo je napada na prosvetne radnike, ali je sve to zabašureno, po starom našem dobrom običaju. Bilo je pitanje dana samo kada će se ovakvo jedno zlo desiti", izjavio je Popović za K1.

On je naglasio da deci nije dozvoljeno da koriste vatreno oružje u streljani i da jedino mogu da idu na treninge za pucanje iz vazdušnih pušaka ili pištolja.

"On je verovatno išao u neke streljane „ispod radara“, pošto je dete iz ugledne porodice. Sigurno je imao prethodni umišljaj da nešto tako uradi. Ovo nije akt terorizma, jer on za posledicu ima politički cilj, a ovde političkog cilja nema", naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, roditelji su najviše "zakazali" u ovom slučaju, pogotovu, kako navodi, otac, koji je nebezbedno držao vatreno oružje, jer je dete znalo šifru sefa.

On je ocenio da je postojao umišljaj da se zločin izvrši, kao i da nadležne službe moraju da daju odgovor šta je bio "okidač" da dete napravi jedan takav zločin.

"Ne sme se završiti samo na hapšenju i pravnom procesuiranju, već to dete mora biti podvrgnuto jednoj detaljnoj psihijatrijskoj, psihološkoj proceduri da bi se utvrdilo šta ga je dovelo u to stanje da napravi ovakvo zlo, ali i kako bismo ubuduće sprečili ovakve zločine", izjavio je Popović za K1.

Komentarišući školski sistem, Popović je istakao da mora da se promeni, kao i prava koja su, prema njegovom mišljenju, veštački data đacima.

"Sva prava koja su na veštački način data đacima, a ne profesorima, moraju da se promene. Da deca mogu da se izbace iz škole kada ne dolaze na nastavu ili zbog nepristojnog ponašanja", zaključio je Popović.