5. maj 2023 18:17

Beogradski centar za bezbednosnu politiku: Nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Saradnik Beogradskog centra za bezbednosu politiku Dušan Stanković rekao je da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, kao i da bi smrtna kazna više bila "populistička" nego što bi trenutno dala rezultat.

On je za Tanjug objasnio da što se tiče mera za pooštravanja kaznene politke da i smanjenje krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina prema rezultatima istraživanja daju reluztate da se ipak ne smanjuje maloletnički kriminalitet, već se bespotrebno uvlače u krivično-pravni sistem, što rezultira povećanjem stope kriminaliteta i rizik da maloletnik čini opet to delo.

Stanković je rekao da i smrtna kazna u ovom trenutnku ne može preventivno da deluje, jer je više "populistička mera" nego što bi dala razultate u ovim trenucima.

On je prokomentarisao da nije potrebno da se uvodi vanredno stanje.

"Nema potrebe za vanrednim stanjem, aposlutno ovi događaji trenutno nisu u nekoj neposrednoj vezi, nadležni organi, tu mislimo na policiju i sudsvo, socijalne organe i obrazovanje, potrebno je da iskoriste ovlašćenja iz svojih nadležnosti maksimalno kako bi se smanjio rizik od činjena novih dela slične vrste, trenutni zakonodavni okvir je takođe optimalan i vanredno stanje ne bi donelo nešto novo ", dodao je on.

Intext service Video

Stanković je prokomentarisao i mere koje je najavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić o drastičnom zaoštravanju zakona u vezi sa naoružanjem da su odlične, međutim da bismo znali da li će one proizvesti negativan ili pozitivan rezultat potrebno je vreme.

"Neke od tih mera, poput kontrole naoružanja od strane policije prema licima koja u legalnom posedu imaju oružje su dobre, ali će iziskivati resurse, jer je u opticaju trenutno više od 700.000 oružja, a javna politka poslednjih godina je bila ka smanjenju - u 2017. procenjeno je da je u leganom opticaju bilo milion i 200 hiljade oružja, danas je znatno manje", rekao je on.

On je kazao da ova dva događaja nemaju konkretno neku vezu u ovom trenutku.

"Jedan je počinjen u školi od strane deteta koje je koristilo legalno oružje, drugi je počinilo punoletno lice sa oružjem koje je očigledno bilo nelegalno u trenutku kada se koristilo, jer prema Zakonu o oružju i municiji nije dozvoljeno držanje oružja dugih cevi" , rekao je on.Intext service Video

Rekacija policije u selima u blizini Mladenovca je bila adekvatna, dodao je on i hapšenje je izvršeno bez novih žrtava, što među civilima i pripadnicima MUP-a i to što je hapšenje izvršeno u okolini Kragjuevca, daleko od mesta događaja, govori da je policija pratila razvoj situacije.

Što se tiče ova dva događaja, Stanković je rekao da između njih trenutno nema neka direktna veza i da o njima ne treba da se izveštava senzacionalistički, jer je pokazalo u ranijim slučajevima "domino efrkat" i da može povećati broj nekih drugih događaja koji mogu dovesti do sličnih posledica.