9. maj 2023 16:07

Udruženja nestalih Srba i Albanaca nezadovoljni politizacijom tog pitanja

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG

GRAČANICA - Predstavnici udruženja kidnapovanih i nestalih Srba i Albanaca, izrazili su nadu da će Deklaracija o nestalima koja je usvojena 2. maja u Briselu deblokirati proces portage za nestalim licima. Oni su se saglasili i da Priština ne ulaže dovoljno napora da se ovaj humanitarni problem reši, konstatujući da je situacija gora nego što je bila.

Jasmina Živković iz “Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih u Štrpcu” veruje da je pitanje nestalih lica pre svega ljudsko i humano pitanje, a ne samo političko, izrazivši sumnju da će politizacija ovog problema moći da pruži adekvatna rešenja za ovaj problem.

“Sama vladina komisija za nestala lica ovde u Prištini je nekompletna jer, pored predsednika komisije, po pravilniku i po zakonu, zamenik predsednika komisije treba da bude iz redova srpske zajednice. Međutim, on uopšte nije imenovan u ovom poslednjem sastavu komisije, tako da je i to jedan znak da se vrlo neozbiljno pristupa rešavanju ovog pitanja i prihvatanja činjenice da se mora ozbiljnije, odgovornije i adekvatnije tragati za nestalim osobama na Kosovu“, rekla je Živković.

Porodice nestalih su razočarane činjenicom da se grobnice ne istražuju, dok se spomenici žrtvama često uništavaju što, kako tvrde, govori o nepoštovanju žrtava.

Silvana Marinković iz “Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih u Gračanici” takođe smatra da je za porodice pronalaženje nestalih hitno i da je to pitanje humanosti, a ne politike. Ona napominje da su mnoge tačke koje su potpisane u deklaraciji već ranije bile dogovorene, ali da nisu ispoštovane.

“Do sada je bilo dosta prilika da se ovo pitanje reši. Postoje mnogi dokazi za počinioce ovih zločina i trebalo je da se oni ispitaju i da se od nekuda konačno krene. Nažalost, niko do sada nije bio zainteresovan. Nadam se kao član porodice nestalog da će konačno na neki način da se shvati ozbiljnost ovog problema i da se konačno krene od početka i da se više ne zapostavlja, kako bismo mi porodice konačno saznamo sudbine najmilijih”, dodala je Marinković.

I koordinator “Resursnog centra za nestala lica” u Prištini Bajram Ćerkinaj iskazao je svoje razočarenje i nezadovoljstvo dinamikom pronalaženja kidnapovanih i nestalih, a pre svega radom prištinskih institucija, kao i međunarodne zajednice.

“Kad se postavlja pitanje kakva su naša očekivanja, mi moramo reći da smo mnogo očekivali, ali imamo malo poverenja da će biti nečeg novog. Izgubili smo i onu nadu koju smo imali do sada“, kazao je Ćerkinaj.

U Medija centru u Čaglavici danas je održana debata na temu “Zajednička deklaracija Beograda i Prištine o nestalim licima – mogućnosti i očekivanja”, na kojoj su iz udruženja nestalih na Kosovu tražili da se ubrza proces pronalaženja nestalih lica i identifikacije posmrtnih ostataka, kako bi barem sahranili članove svojih porodica i okončali agoniju i neizvesnost koja traje više od dve decenije.