12. maj 2023 12:34

Princeza Katarina: Medicinske sestre su srce svakog zdravstvenog sistema

Izvor: TANJUG

Foto: Fondacija Nj.K.V. Princeze Katarine

BEOGRAD - Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, princeza Katarina Karađorđević uputila je danas svoje najtoplije čestitke svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima u Srbiji, Republici Srpskoj i širom sveta.

Ovaj dan je prilika da se istakne važna uloga medicinskih sestara u zdravstvenom sistemu, kao i da se pruži zahvalnost za njihov nesebični rad i predanost u pružanju zdravstvene zaštite, navedeno je u saopštenju Fondacije princeze Katarine.

"Medicinske sestre predstavljaju srce i dušu svakog zdravstvenog sistema. One su uvek tu da pruže brigu, podršku i utehu pacijentima i njihovim porodicama. One se suočavaju sa izazovima i rizicima na svakodnevnoj bazi, a ipak ostaju predane svom poslu, čineći sve što je u njihovoj moći da zaštite zdravlje i sigurnost pacijenata.

Drage medicinske sestre i medicinski tehničari, hvala vam na svemu što radite za sve kojima su medicinska pomoć i nega potrebni. Hvala vam na vašoj hrabrosti, predanosti i požrtvovanju. Hvala vam na vašoj neumornoj brizi i ljubavi prema pacijentima, kao i posvećenosti u pružanju podrške doktorima. Vi ste heroji naše svakodnevice, uzdamo se u vas, i zaslužujete svaku pohvalu", istakla je princeza Katarina.

Ona je takođe naglasila važnost saradnje i razmene znanja i iskustava među medicinskim sestrama, kao ključnog faktora u podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite.

Upravo iz tog razloga, princeza Katarina osnovala je Kraljevski odbor medicinskih sestara, koji ima za cilj da pruži podršku i podstakne saradnju širom naše zemlje u ovom važnom sektoru, dodaje se u saopštenju.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se svake godine 12. maja, na rođendan Florens Najtingejl, koja se smatra pionirkom modernog sestrinstva. Ovo je prilika da se oda priznanje i zahvalnost svim medicinskim sestrama i tehničarima širom sveta, koji svojim radom i požrtvovanjem čine ogroman doprinos zdravstvenom sistemu i dobrobiti pacijenata.