12. maj 2023 18:14

Vesić: Projekat "Čista Srbija" je najveći komunalni infrastrukturni projekat

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je danas da je ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji kanalizacione infrastrukture u okviru projekta "Čista Srbija" najveći komunalni infrastrukturni projekat koji se radi na nivou Srbije u okviru kojeg će biti izgrađeno oko pet miliona metara kanalizacione mreže na koje će oko 2,36 miliona ljudi dobiti priključenje na kanalizaciju.

Jedan od prioriteta grada Sombora jeste razvoj planskog širenja mreže kanalizacije otpadnih voda u gradu Somboru i naseljenim mestima u cilju poboljšanja kako kvaliteta života stanovnika tako i zaštite životne sredine, preneo je portal 025info.

Tim povodom gradonačelnik Sombora Antonio Ratković u pres sali Vlade Republike Srbije potpisao je ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji kanalizacione infrastrukture u okviru projekta "Čista Srbija".

Ugovor je zaključen između Republike Srbije, kineske kompanije "China Road and Bridge Corporation Company" i Grada Sombora, prilikom čega je gradonačelnik Sombora istakao da je reč o početku prve faze radova na izgradnji kanalizacione mreže u dužini od 82 kilometra, čija vrednost iznosi 38 miliona evra.

"Uskoro očekujemo početak realizacije ovog veoma važnog projekta za grad Sombor", izjavio je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

On je rekao da se projektno-tehnička dokumentacija radi u celosti za grad i 11 naseljenih mesta, podrazumevanih projektom "Čista Srbija", a da su se Stanišić i Bezdan našli među prvim naseljenim mestima u kojima će se otpočeti sa radovima.

"Izgradnja kanalizacione mreže kolektora između naselja, kao i prečistača biće izvođena u tri faze", rekao je gradonačelnik Sombora.

On je dodao da je u gradu do danas urađeno 140 kilometara kanalizacione mreže, te da će se u narednom periodu kroz tri faze projekta "Čista Srbija" uraditi preko 250 kilometara kanalizacione mreže, kao i četiri nova prečistača otpadnih voda.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovala je i ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo.