17. maj 2023 18:54

Srpski forum o upravljanju internetom razmatrao teme u fokusu internet zajednice

Izvor: TANJUG

Foto: Bojan Marojević

BEOGRAD - Srpski forum o upravljanju internetom "IGF Srbija 2023" održan je u Beogradu, a pred okupljenom publikom razmatrane su teme u fokusu interesovanja međunarodne internet zajednice, navodi se u saopštenju organiazatora.

Domaćin foruma bila je fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), a suorganizatori Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, fondacija Diplo, Internet društvo Srbije ogranak Beograd i kompanija Gransi, uz podršku organizacija USAID/Internews, ICANN, RIPE NCC i Кancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Pozdravni govor uputili su Čengetaj Masango, koji se nalazi na čelu Sekretarijata Foruma o upravljanju internetom Ujedinjenih nacija, direktor za odnose sa stejkholderima za Evropu (ICANN) Andrea Bekali i predsedavajuća izvršnog odbora organizacije SEEDIG Olga Кiriljuk.

Tokom prvog panela koji je moderirao Slobodan Marković, savetnik za digitalne politike u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) razgovaralo se o izazovima koje geopolitičke prilike unose u digitalni prostor, o pitanjima filtracije odnosno regulacije sadržaja i uticaju međunarodnih politika na kreiranje politika u malim zemljama.

Kako se navodi, drugi panel bio je posvećen digitalnim pravima i digitalnom nadzoru, koji je moderirao Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kada je istaknuto da je potrebno podići svest građana o privatnosti i zaštiti podataka o ličnosti, ali i objasniti uzročnu vezu između deljenja podataka i njihove zaštite važnosti.

Dodato je da, kada je reč o novim tehnologijama i zakonskoj regulativi, ključno je pronaći balans između ljudskih prava i bezbednosti, pa zakonodavac mora da proceni nužnost i uticaj regulative.

Panel o veštačkoj inteligenciji između tehnologije, prava i slobode moderirao je direktor Fondacije RNIDS Dejan Đukić, a tom prilikom je, pored ostalog, navedeno da upotreba tehnologija poput veštačke inteligencije, odnosno mašinskog učenja i robotike, čovečanstvu može doneti izuzetne dobrobiti, ali i naneti veliku štetu ako se te tehnologije zloupotrebljavaju.

Tokom diskusije istaknuta je važnost etičke komponente, ali i nužnost agilne reakcije zakonodavaca kako na lokalnim, tako i na nadnacionalnim nivoima na izazove koje razvoj tehnologije donosi.

Na temu poslovanja srpskih IT preduzeća i startapa u kontekstu globalne ekonomske nestabilnosti, promene tehnologija, geopolitičkih prilika, moderirao je Dušan Stojičević iz kompanija Gransi, a panelisti su istakli važnost kontinuiranog obrazovanja stručnjaka raznih profila za poslovanje, sa naglaskom na izgradnju kapaciteta u domenu sajber bezbednosti.

Istakli su i nužnost prilagođavanja lokalnih, tradicionalnih ekonomskih propisa fleksibilnosti koju iziskuje međunarodno poslovanje.

IGF Srbija održava se drugi put pod ovim nazivom i deo je NRI (National and Regional IGF initiatives) mreže globalnog IGF-a, predstavlja nastavak nacionalnih diskusija o digitalnim politikama i upravljanju internetom.

IGF je internacionalna arena za diskusije i saradnju na teme vezane za razvoj informacionog društva, upravljanje internetom i probleme interneta uopšte.