20. maj 2023 14:12

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu održan prijem za učenike srednjih škola koji pohađaju nastavu na mađarskom jeziku

Izvor: TANJUG

Foto: Pokrajinska vlada

NOVI SAD - U organizaciji Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu održan je svečani prijem za učenike trećeg razreda srednjih škola koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku, sa ciljem promovisanja visokoškolskog obrazovanja u AP Vojvodini, kao i upoznavanja učenika sa fakultetima u sastavu Univerziteta u Novom Sadu.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević pozdravio je prisutne i poručio da mu je čast što može iskazati dobrodošlicu na Univerzitet onima koji baštine brojna identitetska pitanja, koja su, kako je naveo, i te kako bitna svima u Pokrajinskoj vladi.

„Nekada ni reči nisu toliko važne, koliko je važno da li govorite iz dubine humanističkog bića. U srpskom rečniku se humanizam naziva čovekoljubljem. Izuzetno je važno da volite ljude, jer kad ih volite, onda volite njihove različite identitete. Volite učenike i profesore, Mađare, Slovake i Rusine, volite tamnopute i one bele puti, ljude sa različitih meridijana. Postoji jedna gravitaciona tačka koja je svima bliska, a to je da kroz sistem obrazovanja želimo da postignemo višu afirmaciju i da izgradimo bolje društvo. To je osnovni zadatak akademske zajednice“, poručio je Milošević.

Istakao je da je visoko obrazovanje poligon pune afirmacije prava nacionalnih manjina koje žive na teritoriji AP Vojvodine i Republike Srbije, saopštila je Pokrajinska vlada.

„Da bismo bili svetski ljudi, moramo sačuvati i sopstvena identitetska obeležja, ona koja negujemo u našoj porodici, našoj verskoj i nacionalnoj zajednici, našoj zavičajnosti, mestu kom ćemo uvek pripadati. Važno je da upravo vi budete lučonoše svih dobrih vibracija koje su nastale u prethodnim vekovima zajedničke istorije“, rekao je Milošević.

Prorektor za nastavu i studentske aktivnosti Đorđe Herceg upoznao je prisutne srednjoškolce sa ponudom fakulteta u sastavu Univerziteta u Novom Sadu.

„Studiranje je najbolja odskočna daska za sve vaše buduće uspehe“, kazao je profesor Herceg.

Predsednik Odbora za obrazovanje Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Žolt Namestovski naglasio je da je cilj ovog programa da što više učenika – pripadnika mađarske nacionalne manjine – završi akademske studije na nekoj od visokoškolskih ustanova na teritoriji Republike Srbije.

Po završetku prijema, učenici su, predvođeni stipendistima Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, obišli univerzitetski grad, fakultete i Studentski dom „Evropa“.