24. maj 2023 17:29

Hristina Piskulidis: Deca koja nestanu su u opasnosti od raznih vidova eksploatacije

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Mama Belle and the kids, ilustracija

BEOGRAD - Hristina Piskulidis iz organizacije "Astra" izjavila je danas da su deca koja nestanu u opasnosti od različitih vidova eksploatacije, kao i da se ne zna tačan broj dece koja nestane u Srbiji, jer ne postoji zvaničan registar.

Ona je rekla Tanjugu da se brojke nestale dece koje se pojavljuju u medijima kreću od 1.500 do 2.000 nestalih osoba, što je zapravo iz Registra nestalih osoba, a ne registra nestale dece.

Kao jednu od preporuka, da bi se ovaj problem tretirao na pravi način, navodi izradu registra nestale dece da bi se znalo koji je profil dece u pitanju, šta su razlozi nestanka i da bi se sagledao problem u celini.

Objašnjava da se "Astra" već 20 godina bori protiv trgovine ljudima, kao i da je ta organizacija uvela jedinstveni evropski broj 116000 za nestalu decu u Srbiji.

Ona kaže da se za decu koja su nestala ili za koju se roditelji u jednom trenutku jave da prijave nestanak, sazna da su pretrepela neki vid eksploatacije, koji mogu biti različiti, od seksualne eksploatacije do prinude na vršenje krivičnih dela i prinude na prosjačenje.

"Onog trenutka kada deca odu od kuće ili iz ustanova socijalne zaštite, a najveći broj nestale dece je iz te kategorije koja je kod nas 40 odsto, a u Evropi 68 odsto, tog trenutka su oni izloženi da nalete na neku osobu koja im ne želi dobro i koja može da ih iskoristi na neki način" ističe ona.

Piskulidis smatra da je neophodno raditi na uvođenju sistema za brzo pronalaženje dece u slučaju nestanka, utvrditi ulogu specijalnog telefona u okviru tog sistema, uključiti različite državne institucije u preventivne aktivnosti u smislu prepoznavanja dece u riziku, identifikacije dece, prepoznavanje roditelja i staratelja sa slabijim kapacitetom kako bi se posebnim programima ojačao njihov kapacitet.

Takodje, potrebna je priprema individualnih planova za svu decu koja su nestala i pronađena, da bi se njihovi kasniji nestanci predupredili, dodala je ona.