26. maj 2023 13:24

Đorđe Milićević otvorio "Svesrpski dečji sabor" u Dečjem kulturnom centru u Beogradu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/Ministarstvo bez portfelja/ Rade Begović

BEOGRAD - Ministar bez portfelja Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, danas je u Dečjem kulturnom centru u Beogradu otvorio "Svesrpski dečji sabor".

"Da bismo napredovali, da bismo živeli u miru, da bi imali nadu u bolju budućnost, potrebna nam je sloga i jedinstvo. Ova manifestacija je upravo najbolja slika sloge i jedinstva. Mladi iz srpske dijaspore i deca iz Srbije danas su ovde zajedno i kroz druženje, pesmu i igru jačaju međusobne veze, razvijaju osećaj pripadnosti i patriotizma", rekao je Milićević.

Na "Svesrpskom dečjem saboru" učestvuju deca iz dijaspore i iz beogradske Osnovne škole „Starina Novak". Iz Austrije dolazi hor "Prosvjeta". Iz Mađarske došli su iz OŠ "Nikola Tesla". Nemačku predstavlja Srpski kulturni centar iz Ofenbaha na Majni. Rumuniju Teoretska gimnazija "Dositej Obradović". Iz Hrvatske, tu je Vukovarsko srpsko pevačko društvo "Javor" - hor "Javorčići". Iz Makedonije dolazi KUD "Srpski vez".

"Draga deco, tokom ovog 'Svesrpskog dečjeg' sabora imaćete priliku da steknete nova prijateljstva, da se upoznate sa značajnim ličnostima, kulturnim dostignućima i istorijom naše zemlje. Želimo da vam pružimo mogućnost da naučite ili unapredite srpski jezik, jer je jezik veza koja nas spaja, bez obzira na udaljenost", rekao je on i naglasio da će deca imati priliku da posete institucije Republike Srbije, muzeje, da šetaju kroz Beograd uz edukativne programe i radionice, kao i sportsko-rekreativne aktivnosti.

Ministar je rekao da veruju da će iskustva koja će deca ovde steći biti dragocena i da će im pružiti snažnu vezu sa svojim korenima i srpskim identitetom.

Ministar je prethodno potpisao ugovor o pokroviteljstvu sa direktorom Dečjeg kulturnog centra Goranom Marićem.

"Neka Svesrpski dečji sabor bude mesto susreta, zabave i učenja. Hvala vam što ste ovde da zajedno stvaramo mostove između generacija, da negujemo naše vrednosti i da gradimo budućnost koja će biti čvrsto utemeljena u ljubavi prema našoj otadžbini. Želim vam uspešan i nezaboravan 'Svesrpski dečji sabor'! Živela naša mladost, živela Srbija!", poručio je Milićević.