26. maj 2023 13:55

Kriminolog Milo Bošković: Teško utvrditi da li je majka zlostavljala ili zapostavljala svoje dete

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Kriminolog Milo Bošković izjavio je danas za Tanjug da je izuzetno teško doneti zaključak da li jedna majka jeste ili nije zapostavljala ili zlostavljala svoje dete.

"To se utvrđuje jednim postupkom kojim se meri sve ono što je majka učinila od rođenja deteta do njegovog punoletstva. Kasnije bi to trebalo da bude formirano dete i da majka svoju ulogu vaspitača prepušta drugim institucijama", rekao je on Tanjugu povodom toga što je tužilaštvo pokrenulo i pretkrivični postupak protiv majke dečaka koji je pucao u školi "Vladislav Ribnikar", da bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Intext service Video

Bošković ističe ukazuje da je za dete važan takav emocionalni odnos, koji poznaje stanje ljubavi, primerene strogosti u ponašanju i disciplini, umereno kažnjavanje pri raznim nestašlucima pri čemu to mora biti primereno težini onoga što je učinjeno kao prestup i na vreme.

Napominje da majka treba dete da vaspitava do početka školovanja, kako bi moglo da razlikuje šta je dobro a šta je loše, šta je štetno, a šta je korisno, šta se sme i šta se ne sme, ali i da dete ne sputava u kreativnim mogućnostima i mašti, kako bi ono došlo do izražaja.