26. maj 2023 17:25

JP "Putevi Srbije" preko GIS-a omogućava pristup podacima o državnim putevima

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Javno preduzeće "Putevi Srbije" (JPPS), u skladu sa najsavremenijim tehničkim dostignućima, omogućilo je pristup javnosti portalu Geoinformacioni sistem (GIS) JP "Putevi Srbije" na internet prezentaciji preduzeća, preko koje mogu biti pregledani različiti geoprostorni podaci o mreži državnih puteva, kao i njihovi saobraćajno tehnički podaci, navodi se u saopštenju JP-a "Putevi Srbije" .

Geoinformatacioni sistem JPPS-a je servis koji sadrži različite tipove prostornih podataka o državnim putevima sa njihovim atributima.

Ističe se da je osnovna namena GIS portala vizualizacija podataka na jedinstvenoj interaktivnoj mapi, uz mogućnost različitih prostornih analiza, selekcija podatka, preklapanja različitih tipova podataka i generisanja izveštaja sa istim podacima.

GIS portal integriše sve relevantne podatke na jedno mesto, u jedinstvenu centralnu geoprostornu bazu, koja se redovno ažurira uz vizualizaciju na jedinstvenoj interaktivnoj mapi, kao i uz mogućnost primene osnovnih GIS alata.

U okviru GIS portala JPPS-a nalaze se podaci o referentnom sistemu državnih puteva, brojanju saobraćaja, putnim objektima, pružnim prelazima, nestabilnim pojavama, naplatnim stanicama, granicama naseljenih mesta, evropskoj mreži puteva...

U cilju upoznavanja sa strukturom podataka i alatima za rad na stranici GIS portala JPPS-a, pored samog pristupa portalu omogućen je i pristup dokumentima: "Namena, sadržaj i opis podataka na veb GIS portalu JPPS" i "Korisničko uputstvo".

Na ovaj način. JPPS se izjednačava sa sistemima u najrazvijenijim zemljama u oblasti razvoja baza podataka i aplikativnih rešenja.

Svi podaci dostupni na jednom mestu biće prikazane iz centralne baze podataka koja integriše različite celine.

Prateći najnoviju svetsku praksu, JPPS učestvuje u razmeni podataka i sa drugim institucijama.

Na primer, uspostavljanjem servisa za razmenu podataka sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, omogućen je prikaz podataka u okviru „Jedinstvene baze podataka o bezbednosti saobraćaja", direktno iz centralne baze podataka JPPS-a.

Tako će korisnicima portala sve promene na mreži državnih puteva biti automatski prikazane, bez potrebe da se rade nepotrebne dostave podataka u postupku ažuriranja.