16. jun 2023 09:57

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić: Nije bilo ljudskih žrtava i povređenih u poplavama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić: Nije bilo ljudskih žrtava i povređenih u poplavama

Foto: Tanjug video

KRAGUJEVAC - Gradski Štab za vanredne situacije u Kragujevcu, održao je jutros sednicu na kojoj je razmatrana trenutna situacija u gradu izazvana izlivanjem reke Lepenice gde, kako je istakao gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, nije bilo ljudskih žrtava, niti povređenih.

Tokom noći u Kragujevcu je evakuisano 14 osoba, najviše u naselju Palilule, gde se izlila reka Lepenica.

Obilne padavine su tokom noći za kratko vreme napravile probleme u mnogim naseljima gde se izlila i kanalizacija, a trenutno se voda povukla sa ulica i saobraćaj se sada obavlja nesmetano.

U gradu ipak neće biti proglašena vanredna situacija.

"Lepenica se izlila samo u jednom delu grada, u naselju Palilule, gde smo noćas čamcima evakuisali 12 ljudi. U tom delu je dosta kuća poplavljeno zbog izlivanja Lepenice i tu su vatrogasci spasioci izvukli ljude i jedno dete", rekao je gradonačelnik Dašić.

 

On je dodao da je na ostalim lokacijama bilo mnogo vode koja je napravila i veliku materijalnu štetu, ali da se ne radi o izlivanju samog rečnog toka.

"Moram da pohvalim rad svih službi koje su noćas bile na terenu i koje su još uvek u pojednim delovima grada na terenu. Koristim ovu priliku da pozovem sve građane koji imaju bilo kakav problem i štetu da prijave na telefon 505-800", rekao je Dašić.

On je dodao da su Kragujevac noćas posetili i na terenu bili i direktor "Srbijavoda" Goran Puzović i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije Luka Čaušić, sa kojima je obišao najugroženije tačke u gradu.

Načelnik Uprave za vanredne situacije Kragujevca Zoran Kočović rekao je da je u ovom trenutku Lepenica u blagom opadanju kao i da su sve ekipe na terenu i spremne da reaguju u slučaju novih padavina.

"Mi smo imali noćas evakuaciju ukupno 14 osoba u gradu, 12 je evakuisano u naselju Palilule i dvoje u Velikom Polju. Prioritet nam je naravno spasavanje ljudskih života, a imali smo i crpljenje vode iz 24 objekta u nekoliko naselja. Na prvoj vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije dogovoreno je da redovnim snagama tokom dana uklonimo sve probleme koji su se desili u prethodnih 10 sati", rekao je Kočović.

On je dodao da zaključak Gradskog štaba u ovom trenutku neće biti uvođenje vanredne situacije.

"Pozivamo građane da sve probleme prijave, kako bismo odreagovali na vreme. Pratimo redovno situaciju i spremni smo za novi talas padavina", rekao je Kočović i napomenuo da je u toku jučerašnjeg dana ugrožena bila i Topola, ali je tokom večeri i noći Kragujevac bio najugroženiji.

"Pratimo situaciju iz sata u sat u celoj Šumadiji, prijavljeni su problemi i u Topoli i Arandjelovcu, ekipe su na terenu ali trenutno nemamo situacije koje bi eskalirale i na koje ne bismo mogli da odreagujemo. Lepenica u Kragujevcu je u ovom trenutku u blagom opadanju i iako nikada veći vodostaj nije bio kao noćas, rečno korito je ipak izdržalo i nije došlo do izlivanja sem u jednom delu grada, gde smo evakuisali 12 osoba", rekao je načelnik Uprave za Vanredne situacije Kragujevac.