23. jun 2023 14:51

Kristofer Hil prisustvovao otvaranju Centra za forenzičko računovodstvo na Ekonomskom fakultetu u Beogradu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Prvi studijski program u oblasti forenzičkog računovodstva je veoma važan korak ka napretku u oblasti vladavine prava u Srbiji, poručio je danas ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, na otvaranju Centra za forenzičko računovodstvo Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i promociji akreditovanog master studijskog programa "Forenzičko računovodstvo".

Hil je istakao kao veliku stvar što Ekonomski fakultet dobija novi razvojni centar za forenzičko računovodstvo.

Service Photo Gallery

Kako je rekao, Srbija je uvela studijski program koji je veoma važan korak za progres sistema u Srbiji.

"Prvi studijski program u oblasti forenzičkog računovodstva je veoma važan korak ka napretku u oblasti vladavine prava", rekao je Hil.

On je istakao da će 50 studenata upisati ovaj kurs u oktobru.

"Računovodstvena forenzika je industrija u porastu koja pruža dosta mogućnosti poslova za studente", rekao je Hil, dodao da je taj smer pogodan posebno za one koji imaju inspiraciju i razumeju gde se ekonomija kreće.

"Ekonomije širom sveta su kompleksne, nije dovoljno gledati posebne discipline, moramo misliti o multidisciplinarnom kurikulumu", poručio je Hil.

Intext service Video

Dekanka Ekonomskog fakulteta Žaklina Stojanović je istakla da od svog osnivanja Ekonomki fakultet odlikuje kontinuiran rad na usavršavanju osnovnih i master programa, kao i doktorskih studija.

"Naš je zadatak da ukažemo kako na direktne, tako i na indirektne posledice do kojih različiti tipovi finansijskih prevara dovode. Da pomognemo u identifikovanju prevarnih radnji i na taj način damo snažan doprinos radu pravosudnog sistema u procesuiranju dela iz oblasti finansijskog kriminala", poručila je Stojanovićeva.

Kako je objasnila, ovaj studijski program je sa izuzetnom vrednom specijalizacijom.

"Program će budućim studentima biti vodeća nacionalna i regionalna prepoznatljiva i visoko tražena kvalifikacija", istakla je ona.

Takođe, Stojanovićeva je dodala da je njihov zadatak i jačanje svesti o postojanju različitih rizika u pogledu prevara i korupcije, kao i da podignu društvenu odgovornost na viši nivo.

Program je podržan od strane Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i za vladavinu zakona.

Događaju su prisustvovali zavaničnici iz Vrhovnog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije, kao i članovi agencije za sprečavanje korupcije.