30. jun 2023 15:45

Završeno školovanje 12. klase VSBO i oficira 66. klase Generalštabnog usavršavanja

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, ilustracija

BEOGRAD - Izaslanik predsednika Srbije, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas svečanosti povodom završetka školovanja 12. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane (VSBO) i oficira 66. klase Generalštabnog usavršavanja (GŠU) Škole nacionalne odbrane "Vojvoda Radomir Putnik".

Kako je saopšteno iz ministarstva, Vučević je uručio replike srpskih srednjovekovnih mačeva polaznicima 12. klase VSBO i oficirske sablje trojici prvorangiranih polaznika 66. klase GŠU i to potpukovniku Zoranu Karavidiću, potpukovniku Slobodanu Sekuliću i potpukovniku Daliboru Milinkoviću.

Service Photo Gallery

Ostalim oficirima 66. klase GŠU sablje je uručio načelnik Generalštaba general Mojsilović.

Visoke studije bezbednosti i odbrane ove godine završilo je 15 polaznika od kojih osam iz državnih institucija, pet iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, jedan polaznik iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Generalštabno usavršavanje završila su 43 oficira iz zemlje i inostranstva, ok kojih 38 iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, četiri oficira iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz Oružanih snaga Republike Angole.

"Ova svečanost prilika je da odamo priznanje oficirima i drugim ekspertima koji se bave vojnim naukama, bezbednošću i odbranom. Posebno bih pozdravio oficire iz stranih oružanih snaga koji su dolaskom na usavršavanje u Srbiju potvrdili tradiciju dobrih odnosa i prijateljstava između naših država", kazao je Vučević na svečanosti u Domu Narodne skupštine.

Intext service Video

On je istakao i da je prisustvo oficira stranih oružanih snaga potvrda da Srbija zajedno sa njihovim državama razvija miroljubivu spoljnu politiku, a da naše oružane snage imaju ugled u inostranstvu.

"Svesni smo da u savremenom svetu, takvom kakav jeste, samo zajedničkim naporima možemo da se suprotstavimo pojavama koje ugrožavaju ili mogu da ugroze bezbednost svih građana ovog regiona", rekao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, naš narod je kroz celu svoju istoriju visoko vrednovao slobodu i mir, ali je nažalost dugo morao da podnosi tuđu vlast i često bivao prinuđen da ratuje.

"Upravo zbog takvih istorijskih okolnosti Srbi ljube slobodu i mir, a logično ishodište takvih osećanja je i naše opredeljenje za vojnu neutralnost. Godinama unazad Srbija uporno istrajava na statusu vojne neutralnosti, nastojeći da pruži značajan doprinos onoliko koliko je to u njenim mogućnostima, svetskom miru, regionalnoj stabilnosti i saradnji u oblastima odbrane i bezbednosti", rekao je on.

Intext service Video

Ministar je naglasio i da Srbija bez ikakvih dilema i zadnjih misli iskazuje spremnost na saradnju sa drugim državama i savezima, kada god je to u interesu mira i stabilnosti.

"Spremni smo da sarađujemo i produbljujemo saradnju sa drugim državama, sa svih kontinenata, poštujući tuđe interese, ali boreći se za ostvarenje sopstvenih interesa, uvek spremni da zajednički pogledamo i stavimo šta je to od interesa za očuvanje onog najvrednijijeg što nam je ostalo od naših slavnih predaka, a to jeste sloboda", rekao je Vučević.

On je dodao da aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije to nedvosmisleno pokazuju, počev od zajedničkih vežbi, preko školovanja i usavršavanja u inostranstvu i stranih državljana kod nas, do učešća u mirovnim kontingentima Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

"Svedoci smo da je savremeni svet opasno mesto i da je svetski mir i dalje san. Izazovi, rizici i pretnje bezbednosti idu od klasičnih vojnih sukoba u kojima se primenjuju tradicionalni i hibridni načini ratovanja, u kojima veliki značaj ima i savremena tehnika, ali i moral vojnika i moral naroda. Ni naša država nije toga pošteđena. I upravo je nepoštovanje međunarodno-javnopravnih normi i Povelja UN uzrok tome", naveo je on

Prema njegovim rečima, tamo gde se ne poštuje pravo nema ni pravde.

"Nepravda počiva na rušenju pravnog sistema i potvrđenih pravnih normi. A nepravda ne može večno da se trpi. Ona zahteva reakciju i samoodbranu. Tako se ulazi u spiralu događaja sa nesagledivim posledicama",istakao je ministar odbrane.

On je dodao da poslednje nasilne akcije privremenih vlasti iz Prištine na severu Kosova i Metohije, kao i ponašanje međunarodnog faktora tokom ovih događaja, zahtevaju da sistem bezbednosti i odbrane Srbije bude realno spreman da izvrši svoju društvenu ulogu i u najsloženijim geopolitičkim situacijama, a u cilju odbrane naših nacionalnih interesa i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Nasilje je trenutno toliko da Srbi bukvalno strahuju za goli život. Neshvatljivo je i poražavajuće da danas na kugli zemaljskoj postoji teritorija na kojoj jedan narod nema pravo da se naziva svojim imenom, a kamoli da ima neka druga prava", rekao je ministar.

Intext service Video

U tom smislu, kako je naglasio, ulaganje u Vojsku Srbije je zalog ukupnog razvoja i očuvanja spoljne i unutrašnje bezbednosti Srbije, kao i zaštite našeg naroda.

Obraćajući se oficirima Vojske Srbije koji su završili školovanje, ministar odbrane rekao je da kada budu preuzeli odgovorne dužnosti u komandama i jedinicama naše vojske, čuvaju svoje kolege i da vode brigu o našem vojniku.

U ime polaznika, skupu se obratio i najuspešniji u 66. klasi Generalštabnog usavršavanja potpukovnik Zoran Karavidić koji je kazao da je siguran da će ova klasa generalštabnih oficira dati svoj doprinos u prevazilaženju velikih izazova u našem okruženju, posebno na Kosovu i Metohij.

"Prethodnih 10 meseci kroz različite nastavne aktivnosti usvojili smo znanja neophodna za buduće dužnosti u sistemu odbrane. Naučili smo da pratimo ubrzan tehnološki napredak u vojnoj sferi, ali i da razumemo geopolitičke i bezbednosne izazove s kojima se suočava naša otadžbina, a zajedno sa njom i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije", rekao je on.

Intext service Video

Načelnik Škole nacionalne odbrane "Vojvoda Radomir Putnik" pukovnik Mićo Suvajac istakao je da je ta škola institucija od posebnog značaja za sistem odbrane i da predstavlja ključnu ustanovu za pripremu onih koji će upravljati sistemom nacionalne bezbednosti i sistemom odbrane.

"Vojvoda Radomir Putnik je govorio : Kakvi su nam oficiri takva nam je Vojska. A onda proističe: Kakva nam je Vojska takva nam je država. Zato sada u vas polaznike gledamo kao u budućnost i Vojske i države. Budite i vi potomci dostojni svojih predaka", rekao je pukovnik Suvajac i poželeo svim polaznicima mnogo uspeha u daljem radu.

Intext service Video