23. jul 2023 15:10

Miodrag Linta: Obaveza svih je da se sećaju 43 srpske žrtve iz sela Jabuka

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je danas da je obaveza svih da se uvek sećaju 43 srpske žrtve iz fočanskog sela Jabuka koje su stradale u zoru 23. jula 1992. godine, kao i da govore o njima.

Pre 31 godinu pripadnici tzv. Armije BiH iz Goražda su na zverski način ubili 43 meštana iz sela Jabuka kod Foče, što je bilo prvo masovno stradanje fočanskih Srba u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, podseća se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Dodaje se da su među stradalima dečak od 13 godina, slepa starica i mnogi drugi civili, kao i da je zapaljeno i uništeno 18 srpskih sela na području od Stoca do Jahorine i da je pravoslavni hram Preobraženja Gospodnjeg miniran i srušen do temelja, a obnovljen 2005. godine prilozima vernika.

Linta ističe da ni posle 31 godinu Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu za masovni zločin u Jabuci.

Reč je o jednom od brojnih dokaza da nema pravde za srpske žrtve pred insitucijama BiH, a da pravosuđe BiH nije nezavisno i nepristrasno, već je u funkciji bošnjačke ratne politike, naveo je Linta.

Naglasio je da je cilj pravosuđa u Sarajevu da se opravda lažni narativ da su Srbi agresori i zločinci, a Bošnjaci oslobodioci i žrtve.

"Bez utvrđivanja istine o karakteru rata, procesuiranja odgovornih za zločine i poštovanja svih žrtava nije moguće uspostavljanje poverenja i pomirenje u BiH", ukazuje se u saopštenju.