12. avgust 2023 09:46

Luka Čaušić: Sektor za vanredne situacije dobija svoju zgradu na Novom Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Luka Čaušić: Sektor za vanredne situacije dobija svoju zgradu na Novom Beogradu

Foto: Tanjug TV, arhiva

BEOGRAD - Za dve ili tri sedmice počeće izgradnja objekta sedišta Sektora za vanredne situacije MUP-a, a u planu je i izgradnja 20 novih vatrogasnih stanica širom Srbije i zgrade Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu, najavio je pomoćnik ministra i načelnik tog sektora Luka Čaušić.

On je za današnju "Politiku" kazao da će se novi objekat sedišta sektora u Beogradu nalaziti u ulici Đorđa Stanojevića, pored zgrade vatrogasne stanice na Novom Beogradu, i u njemu će biti i sedišta uprava za vatrogasno-spasilačke jedinice, za prevenciju i zaštitu od požara i eksplozija, kao i za civilnu zaštitu i upravljanje rizikom.

"Konačno će i pripadnici Odeljenja za uništavanje eksplozivnih ostataka rata, koji rade jedan od najopasnijih poslova uništavanja bombi i minsko-eksplozivnih sredstava, dobiti svoju jedinstvenu bazu i odatle će kretati na teren. Tu će biti i pripadnici ostalih spasilačkih timova, deo njihove opreme, potrebna terenska vozila, kao i deo buduićeg centra 112", objasnio je Čaušić.

Prema njegovim rečima, u novom objektu i sedištu Sektora za vanredne situacije u Beogradu biće smešteni i operativci koji se upućuju na lice mesta kada dođe do nekog vanrednog događaja.

"Primera radi, trećina tima koja je činila spasilačku misiju u Turskoj, krenula je iz privremenih objekata u ulici Omladinskih brigada u kojoj se trenutno nalazi deo sektora", naveo je pomoćnik ministra.

Prema njegovim rečima, do kraja ove godine i u ostalim gradovima Srbije biće gotovo još pet vatrogasnih stanica, a sledeće godine još 14 .

"Nove zgrade biće izgrađene u Kuli, Ivanjici, Bosilegradu, Rači, Vladičinom Hanu, Zlatiboru ...i one će biti opremljene novim vozilima i potrebnom opremom", kazao je Čaušić.

On je kazao i da Sektor za vanredne situacije u poslednje vreme ima sve više posla, jer se dešavaju situacije koje su do pre nekoliko meseci skoro bile nepoznate, poput superćelijskih oluja.

Čaušić je podsetio i na poplave i kiše koje su zadesile Srbiju od kraja maja i tokom celog juna, naglašavajući da su u tom periodu kiše u određenim delovima zemlje prevazilazile one iz maja 2014. godine kada je bio poplavljen Obrenovac.

"Zbog toga je vanredna situacija proglašena u 63 mesta. Za vreme poplavnog talasa na terenu bilo više od 2.000 vatrogasaca-spasilaca sa oko 1.000 vozila i pumpi i oni su intervenisali sa više od 1.000 puta i spasili 319 ljudi", kazao je on.

Čaušić je naglasio da je posebno ponosan što u majskim i junskim poplavama nije bilo nijedne žrtve.

"Ono što je važno je da je sektor za vanredne situacije mnogo bolje opremljen nego 2014, i da zahvaljujući ministru (unutrašnjih poslova Bratislavu) Gašiću ulazi u istorijski ciklus opremanja i modernizacije", istakao je on.

Podsetio je i da je pre izvesnog vremena sa Kinom potpisan ugovor o donaciji od oko 20 miliona evra za opremu za razvoj jedinstvenog broja 112 za delovanje u nesrećama.

Čaušić je najavio i da će sledeće godine biti nastavljeno i sa nabavkom velikog broja vatrogasnih vozila i druge neophodne opreme.