16. avgust 2023 15:03

Mirović: Obezbeđeno je 219 miliona dinara za sanaciju 42 škole nakon nevremena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mirović: Obezbeđeno je 219 miliona dinara za sanaciju 42 škole nakon nevremena

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore predstavnicima 42 osnovne i srednje škole za realizaciju 46 projekata u školama u Vojvodini koje su oštećene u nevremenu sredinom jula ukupne vrednosti 219 miliona dinara.

"Do sada je izdvojeno 900 miliona dinara, oko 700 miliona kada je reč o direktnim sredstvima koje su stavljene ovim gradovima i opštinama na raspolaganje. Jedan deo namenjen je za rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola. Izdvojili smo nemala finansijska sredstva i verujem da ćemo zajedničkim snagama uspeti da prebrodimo situaciju u kojoj se i dalje nalazimo", rekao je Mirović.

Istakao je da su radovi na sanaciji školskih objekata u toku i da će jedan deo radova trajati i tokom septembra.

"Radovi se izvode pre svega na predškolskim ustanovama kao i osnovnim i srednjim školama sa ciljem da u najvećoj meri prvog septembra učenici i nastavnici kojima je obaveza da čuvaju i obrazuju našu decu uđu u rekonstruisane škole", naveo je Mirović.

Dodao je i da su posledice nevremena i dalje primetne u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Rumi, Šidu, Beočinu i Sremskoj Mitrovici i najavio je i da postoji mogućnost obezbeđivanja dodatnih sredstava iz budžeta Pokrajinske vlade za obnovu škola.

"Verujem da zajednički možemo da ukoliko u ovom delu nismo opredelili sredstva za pojedine škole, možemo obezbediti i dodatna sredstva u narednim nedeljama sa ciljem da sve osnovne i srednje škole dobiju odgovarajuća sredstva tokom avgusta, eventualno septembra i da zajedničkim snagama otklonimu svu štetu, to nam je prvi prioritet", rekao je Mirović.

Dodao je da Pokrajinska vlada nastavlja da radi na sanaciji štete na objektima zdravstvene zaštite, kulturnim centrima, a da će se posebna pažnja posvetiti verskim objektima.

Ugovori vredni 219 miliona dinara namenjeni su za finansiranje i sufinansiranje obnove osnovnih škola: "Aleksa Šantić" u Gajdobri,"Petar Petrović Njegoš" i "20. oktobar" u Vrbasu, "Nebojša Jerković" u Buđanovcima, "Petro Kuzmjak" u Ruskom Krsturu, "Miloje Čiplić" u Novom Bečeju, "Zmaj Jova Jovanović" i "Veljko Dugošević" u Rumi.

Predviđeno je i finansiranje osnovnih škola "Milivoj Petković -Fećko" u Platičevu, "Žarko Zrenjanin" u Obrovcu, "Zdravko Čelar" u Čelarevu, "Svetozar Marković" u Bačkom Gradištu, "Miloš Crnjanski" u Hrtkovcima, "Dositej Obradović" u Putincima, "Žarko Zrenjanin" u Novom Sadu, "Veljko Petrović" u Begeču, "Simeon Aranicki" u Staroj Pazovi.

Sredstva će dobiti i osnovne škole "Branko Ćopić" u Mladenovu, "Sveti Sava" u Bačkoj Palanci, "Dr Đorđe Natošević" u Novom Slankamenu, "Kosta Stamenković" u Srpskom Miletiću, "Marko Orešković" u Bačkom Gračcu, "Dobrosav Radosavljević Narod" u Mačvanskoj Mitrovici, "Jovan Mikić" u Subotici, "Svetozar Miletić" u Titelu, "Jovan Popović" u Suseku, "Jovan Grčić Milenko" u Beočinu, "Braća Stefanović" u Neuzini, "Dr Aleksandar Sabovljev" u Ečkoj.

Finansijsku pomoć dobiće i srednje škole: Ekonomsko-trgovinska škola u Bečeju, Poljoprivredna škola sa domom učenika u Futogu, Tehnička škola "Pavle Savić" u Novom Sadu, Gimnazija "Stevan Puzić", Srednja stručna škola "Stevan Petrović Brile", Srednja stručna škola "Branko Radičević".

Novac je obezbeđen i za Srednju tehničku školu "Milenko Brzak Uča" u Rumi, Gimnaziju "20. oktobar", Srednju stručnu školu "Dr Radivoj Uvalić" i Tehničku školu "9. maj" u Bačkoj Palanci, Srednju školu "Vuk Karadžić"“ u Sečnju, Srednju tehničku školu "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici i Tehničku školu u Staroj Pazovi.

Sredstva za hitne popravke obezbedila je Pokrajinska vlada preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.