21. avgust 2023 14:20

Pre 25 godina nestali su novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić: Nada poslednja umire

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/DOPISNIK KIM

VELIKA HOČA - Na današnji dan pre 25 godina u blizini Velike Hoče nestali su novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić.

I danas, kao i svake godine na mestu otmice okupila se porodica Slavuj i Perenić, kao i kolege novinari iz Udruženja novinara Srbije, ali i šef misije OEBS-a u Prištini Majkl Devenport.

Perenić i Slavuj poslednji put su viđeni na putu u blizini manastira Sveti Vrači kod Zočišta, kada su pošli u ovaj manastir kako bi uradili reportažu o povratku otetih monaha.

"Ja bih htela da se zahvalim ovim ljudima što nisu dozvolili da ovo padne u zaborav. Imam utisak da jedino to možemo, da ih branimo od zaborava. Ostalo, mislim da, nemoćni smo jednostavno. Valjda će neko da se smiluje i da reši, da nam ovu agoniju konačno prekine", rekla je Rankova supruga, Snežana Perenić.

Bratanac Đura Slavuja, Predrag Slavuj kaže da se njegova porodica još uvek nada da su čuda moguća.

"Već 25 godina se nadamo barem nekoj reči, nešto da se sazna, da se završi. Nadamo se u Boga, da su čuda moguća", poručuje Slavuj.

Šef misije OEBS-a u Prištini Majkl Devenport istakao je da je današnje okupljanje podsetnik na Slavujov i Perenićev rad, na njihovu hrabrost, kao i na opasnost sa kojom su se novinari suočavali tokom izveštavanja za vreme sukoba 1999. godine.

"Želimo da istaknemo da je sećanje na nestale novinare deo kontinuiranih napora OEBS-a, da uključi porodice žrtava, da podstaknemo važnost javnog diskursa na ovu temu, i da podignemo svest javnosti sa jedne strane i svest institucija sa druge strane, institucija za odgovornošću, za vladavinu prava i o važnosti na kraju okončanja nekažnjivanja. Želim da navedem da okončanje nekažnjivanja, nekažnjavanje takvih krivičnih dela zahteva efikasne, nepristrasne istrage kako bi se svi odgovorni izveli pred lice pravde", kazao je Devenport.

Takođe je izrazio zabrinutost i zbog sve većeg broja napada i pretnji usmerenih na novinare i druge medijske radnike, uključujući i one koji dolaze, kako je rekao, iz nevećinskih zajednica.

Svake godine uz porodice Slavuj i Perenić, kolege novinari postavljaju samo jedno pitanje: Gde su?

"Horde pravosudnih radnika, službenika, međunarodnih misija su prošle Kosovom za tih 25 godina i retko ko se osvrnuo na te ljude, retko ko se osvrnuo na porodice nestalih da vide kako su, šta rade i da im konačno ponudi jedino što oni traže, a to je istina o njihovim najmilijima. Ove godine mogu da kažem imali smo čak i sreće, zatekli smo celu spomen ploču, što prethodnih godina često je znao da ne bude slučaj", rekla je predsednica Društva novinara Kosova i Metohije Ivana Vanovac.

A spomen ploču novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću albanski vandali rušili su osam puta.

Na njoj na srpskom i albanskom jeziku piše "Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestali naše kolege novinari Ranko Perenić i Đuro Slavuj, tražimo ih".

"Nestanak novinara, napad na novinare, ubistva novinara nisu samo pitanje porodice i nas kolega, to su napadi na demokratiju, ubistva demokratije i svih civilizacijskih vrednosti. Mi smo ovde bili svedoci kao što je Ivana spomenula raznih misija koje su trebale da donesu istinu i pravdu. To što oni nisu uradili je poraz demorkatije i svih civilizacijskih vrednosti", naglasila je novinarka Jelena Petković, koja je radila istraživanje o nestalim novinarima.

Od 1998. do 2005. godine na Kosovu i Metohiji kidnapovano je i ubijeno 17 novinara i medijiskih radnika na srpskom i albanskom jeziku.

"Kako je moguće da na tako malom prostoru evo već 25 godina ne znamo šta se to dogodilo. Ali ova profesija i na prvom mestu istina je pokazala da se ne može ućutkati, jer 25 godina ponavljamo, tražimo ih, jer 25 godina praznina, bol, osećaj ostavljenosti i bespomoćnosti govori da tako ne može i da ovaj sistem, koji je te ljude oteo i koji očigledno vlada, mora nekad da položi račune", istakao je predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

Mesto nestanka Slavuja i Perenića nalazi se na putu između Velike Hoče i Zočišta. Ovaj deo je 1998. godine bio kontrolom takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Za ubistva i kidnapovanja novinara u našoj južnoj pokrajini do sada nikada niko nije odgovarao.