31. avgust 2023 14:52

Deca smeštena u Centru za azil u Krnjači dobila su školski pribor na poklon

Izvor: TANJUG

podeli vest

Deca smeštena u Centru za azil u Krnjači dobila su školski pribor na poklon

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Deci smeštenoj u Centru za azil u Krnjači danas su, uoči početka nove školske godine, uručeni rančevi i školski pribor.

Ukupna vrednost te donacije je 115.000 dinara, a u školskom priboru deca su mogla da nađu pernice, vodene bojice, četkice, tempere, sveske i blokove.

U svim centrima kojima rukovodi Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije smešteno je 251 dete, od kojih 27 školovanje nastavlja u Srbiji.

Kako je saopštio Komesarijat, deca će pohađati nastavu u područnim školama u mestima gde se nalaze centri.

Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević rekla je da želi da se deci, koja se nalaze daleko od svojih domova, omoguće bezbednost, sigurnost i podrška našeg sistema.

"Vodimo računa o njihovoj sigurnosti i bezbednosti, a zahvaljujući drugim nevladinim organizacijama imamo veliki niz aktivnosti koji se tiče njihovih dnevnih edukacija. Ono što je najvažnije - oni imaju smeštaj, ishranu i pristup obrazovnom sistemu naše zemlje", istakla je Stanisavljević.

Direktor Karitas Srbije Mihai Gergel podsetio je da je Karitasova mreža, još od početka migrantske krize, ljudima smeštenim u izbegličkim kampovima obezbeđivala obroke, garderobu, školski pribor, sredstva za ordžavanje higijene i druge potrepštine.

"To je dokaz da deci koja su u kampovima možemo staviti osmeh na lice. Videli smo danas svi da su deca zadovoljna i srećna zato što, iako su ovde, neko misli na njih", rekao je Gergel.

Prema njegovim rečima, želja je bila da se toj deci bar malo olakša odrastanje i školovanje u novoj sredini.

Akciju su zajednički organizovali Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i humanitarna organizacija Karitas.