7. septembar 2023 16:40

Doktorka Jelena Bila: U poslednjih 20 godina ostvaren veliki napredak u lečenju raka krvi

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Doktorka Unverzitetskog kliničkog centra i vodeći stručnjak za lečenje Multiplog mijeloma Jelena Bila rekla je da je u poslednjih 20 godina ostvaren veliki napredak u lečenju raka krvi.

Ukazala je da pored ranog otkrivanja izlečenju doprinosi personalizovana terapija prilagođena kliničkom profilu pacijenta kao i njegovom prognostičkom profilu.

Intext service Video

Septembar je mesec borbe protiv Multiplog mijeloma, a ove godine obeležava se pod nazivom "Pravi lek u pravo vreme".

Bila objašnjava da je napretkom u lečenju u poslednje dve decenije pružena šansa da se jedna teška maligna bolest pretvori u dobro kontrolisano hronično stanje.

"Zašto `Pravi lek u pravo vreme`? Poslednjih 20 godina ostvareni su revolucionarni napreci u lečenju ove bolesti. Bolesnicima obolelim od multiplog mijeloma pružena je šansa da se jedna teška maligna bolest pretvori u dobro kontrolisano hronično stanje, a pacijentima i njihovim porodicama daje se mogućnost da ostvare kvalitetan i normalan život. Pravi odabir terapije tome doprinosi kao i trendovi u svetu, koji jesu personalizovana terapija prilagođena kliničkom profilu određenog bolesnika", rekla je Bila za Tanjug.

Intext service Video

Multipli mijelom je maligna bolest koštane srži, objasnila je Bila, gde maligni preobražaj zahvata plazmocite.

Ona je dodala da je neophodno unapređenje, lečenje relapsa bolesti.

"Ono što neke naše savremene statistike pokazuju jeste da manje od 10 odsto bolesnika doseže četvrtu terapijsku liniju. Na struci je da unapredi lečenje relapsa", rekla je Bila.

Prema njenim rečima, u Srbiji postoji progres kada je reč o lečenju ovog maligniteta, a evidentni su i napori medicinske struke, Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda da se unapredi lečenje onkoloških bolesnika.

"Međutim brojne su inovativne terapije kojim možemo poboljšati i izlečiti obolele u Srbiji", zaključila je Bila.