26. septembar 2023 11:19

Đukić-Dejanović: Uloga Vlade i Ministarstva prosvete je da studentima olakšaju život

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović danas je u studentskom domu Karaburma u Beogradu svečano uručila upute za useljenje najbolje rangiranim studentima na rang listi Univerziteta u Beogradu.

Za ovu školsku godinu obezbeđeno je 1.231 mesto za brucoše, od čega 411 za mladiće i 820 za devojke.

Service Photo Gallery

Đukić Dekanović je studentima poručila da danas počinje nova etapa njihovih života i jedan nov san - san da se dođe do profesionalnih ciljeva.

"Vidim ovde i ministre i čuvene naučnike i sve one koji će u budućnosti afirmisati sebe, svoju porodicu i svoju državu. U ime svega toga, držim da je danas jedan od posebnih dana u vašim životima, a velika privilegija svih nas koji smo danas sa vama", rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka je istakla da je uloga Vlade Srbije i Ministarstva prosvete da studentima poboljšaju komfor u kome će živeti i da način na koji će se hraniti bude i njihova briga.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić čestitao je okupljenima na tome što su izabrali da studiraju na Univerzitetu u Beogradu, ali i na tome što su izabrali da svoje studentske dane započnu u studentskim domovima.

"Na neki način treba da osećate pripadnost tom Univerzitetu, ne samo u vreme dok studirate, nego i posle studiranja, kao bivši studenti, kao alumnisti i da tu pripadnost Univerzitetu držite u sebi zauvek", naveo je Đokić.

Rektor je podsetio i na podatak da je za upis u studentske domove u Beogradu konkurencija bila velika - dva kandidata na jedno mesto.

Kako je rekao, teže je dobiti mesto u studentskom domu nego upisati neke od fakulteta.

Direktor Ustanove Studentski centar "Beograd" Goran Minić poželeo je brucošima dobrodošlicu u objekte koji će, kako kaže, već od danas za mnoge biti njihova druga kuća.

"Ovde kada pročam pred vama imam posebnu emociju zato što sam bio u sličnoj situaciji kao i vi, pre oko dve decenije. Imao sam i ista pitanja i iste nedoumice - koju ću sobu izabrati, ko će mi biti cimer, kako ću se snaći u studentskom domu, na fakultetu, kako će izgledati moji prvi susreti sa Beogradom", rekao je Minić.

Među brucošima je vladalo veliko uzbuđenje. Petra Vučković iz Leposavića kaže da je pod velikim utiskom i da je sve ovo velika stvar, pogotovo za one koji dolaze iz malih mesta u veliku sredinu.

"Beograd je grad velikih mogućnosti, grad koji ostvaruje sve snove, nadam se da će to biti i slučaj sa mnom i da ću u Beogradu pronaći sve ono o čemu sam maštala kao mala, u toj svojoj maloj sredini u kojoj sam odrastala - pozorište, operu, bioskop, različite vrste druženja, okupljanja i slično", rekla je Petra.

Tara Jovanović iz Požarevca rekla je da je raduju nova iskustva, novo okruženje i novi ljudi.

"Fakultet koji sam upisala me interesuje i nadam se da će biti interesantno, više nego što je teško. A kada je u pitanju društvo u studentskom smeštaju - valjda ću se uklopiti kako treba", očekuje Tara.